DocPoint raottaa salaisuuksien verhoa – sarjakorttien myynti on käynnissä

DocPoint Helsingin dokumenttielokuvafestivaali on tehnyt ensimmäiset ohjelmistopaljastukset vuodelle 2022. Festivaalin sarjakortit ja liput kahteen poikkitaiteelliseen erikoistapahtumaan ovat nyt myynnissä.

 

Suomen suurin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint järjestetään Helsingissä 21. kerran 31.1.–6.2.2022. Festivaali tuo jälleen valkokankaille sekä odotetuimpia kotimaisia ensi-iltoja että vuoden puhutuimpia kansainvälisiä dokumenttielokuvia. Kahdessa kilpasarjassa palkitaan paras kotimainen dokumenttielokuva ja paras kansainvälinen dokumenttielokuva.

DocPointin kansainvälisen ohjelmiston varmoihin vetonauloihin kuuluu kolme kiehtovaa dokumenttielokuvaa, jotka lukeutuvat vuoden suuriin tapauksiin.

Tunnetun englantilaisen ohjaajan, Oscar-voittaja Andrea Arnoldin dokumenttidebyytti COW kertoo maitotilalla elävästä Luma-lehmästä. Pysäyttävä elokuva ei paisuttele, vaan esittää kauniilla ja kauhealla tavalla todellisuuden, jossa ihmisen pelkäksi tuotantovälineeksi alistama Luma elää. Koskettavaa elokuvaa on verrattu viime vuoden DocPointin yleisösuosikiksi nousseeseen Gundaan.

SABAYA on järkyttävä dokumenttielokuva Isisin kaappaamista, Lähi-idän jesidivähemmistöön kuuluvista nuorista naisista. Ruotsissa asuvan, kurditaustaisen Hogir Hirorin elokuva seuraa uhkarohkeaa ja paikoin hengenvaarallista yritystä pelastaa Isisin sabayaksi eli seksiorjaksi pakottamia naisia al-Holin pakolaisleiriltä. Vavahduttavan hieno elokuva on synnyttänyt myös tärkeää keskustelua dokumenttielokuvan etiikasta ja dokumentin kuvaamien henkilöiden asemasta.

REBELLION kertoo Elokapina-liikkeestä, sen synnystä ja kehityksestä. Maia Kenworthy ja Elena Sanchez Bellot kuvaavat dokumentissaan Elokapinan ensivaiheita sekä sen monia konflikteja poliitikkojen ja viranomaisten kanssa. Jännittävä ja rehellinen elokuva tuo kiinnostavasti esille liikkeen kärkihahmojen motivaatioita ja liikkeen sisäisiä jännitteitä.

– On etuoikeus esitellä nämä ja muut merkittävät ensi-illat suomalaiselle yleisölle tuoreeltaan. Esimerkiksi Rebellion tuli maailman ensi-iltaan vain joitakin päiviä sitten Amsterdamin IDFA:ssa, maailman suurimmalla dokumenttielokuvafestivaalilla. Elokuva tuskin voisi olla ajankohtaisempi Suomessakaan. Toivomme sen kasvattavan ymmärrystä ja taustoittavan Elokapinasta käytyä repivää keskustelua, kertoo DocPointin taiteellinen johtaja Kati Juurus.

– Poikkeusvuosi 2021 on synnyttänyt hämmästyttävän hienoja dokumenttielokuvia. On hienoa päästä katsomaan näitä valkokankaalta – pitkän odotuksen jälkeen! – yhdessä innostuneen yleisömme kanssa.

Ensi vuoden DocPoint-festivaalilla nähdään yhteensä noin sata elokuvaa. Osa DocPointin ohjelmistosta tulee katsottavaksi verkossa. Ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan 10.1.2022, jolloin myös näytöskohtaiset liput tulevat myyntiin.

Sarjakortit ovat nyt myynnissä DocPointin verkkosivuilla.

 

TUTKIMUSMATKOJA TEATTERISSA JA KONSERTTISALISSA

DocPoint-festivaali tunnetaan elokuvien lisäksi myös runsaasta oheisohjelmastaan. Erilaiset tapahtumat kuuluvat myös vuoden 2022 festivaalin ohjelmaan. Tulevana vuonna DocPoint harrastaa poikkitaiteellisia tutkimusmatkoja niin teatterin kuin musiikinkin suuntaan.

DocPoint ja Helsingin juhlaviikot tuovat yhteistyössä maailman ensi-iltaan TWO PHONE CALLS -dokumenttiteatteriteoksen. Aleksei Navalnyin ja Donald Trumpin kuuluisiin puhelinsoittoihin pohjautuva teos yhdistää kaksi puhelua ja paljastaa suurvaltojen vallankäytön keinot. Esitys maalaa traagisen ja irvokkaan kuvan kyvyttömyydestä ja korruptiosta.

Two Phone Calls esitetään Pengerkadun Kallio-salissa lauantaina 29.1.2022, tiistaina 1.2. ja keskiviikkona 2.2. Englanninkielisessä esityksessä näyttelevät Outi Condit ja Iida-Maria Lindstedt. Sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Tuomo Rämö. Lipunmyynti esityksiin on käynnistynyt DocPointin verkkosivuilla.

DocPointin ja Savoy-teatterin yhteistyössä järjestämä kinokonsertti tempaa katsojat Antarktista tutkivan retkikunnan matkaan sadan vuoden taakse. SOUTH on vaikuttava taidonnäyte varhaisesta dokumenttielokuvasta, joka kinokonsertissa yhdistyy mitä moderneimpaan musiikkiin. Nik Void ja Ilpo Väisänen, kaksi kokeellisen musiikin pioneeria, luovat mykkäelokuvaan ambientin, avantgarden, teknon ja noisen rajoilla liikkuvan äänimaiseman.

South esitetään Savoy-teatterissa sunnuntaina 6.2.2022. Lipunmyynti kinokonserttiin on käynnistynyt DocPointin verkkosivuilla.

Lisää ohjelmistopaljastuksia ja muita kiinnostavia poimintoja on tiedossa DocPointin joulukalenterissa, joka löytyy festivaalin Instagram-tililtä. Festivaalin traileri on julkaistu ja katsottavissa DocPointin verkkosivuilla. Ajankohtaisista kuulumisista pysyt kärryillä tilaamalla DocPointin uuden uutiskirjeen, joka on tilattavissa niin ikään festivaalin verkkosivuilla.

 

DocPoint järjestetään Helsingissä 31.1.–6.2.2022. Ohjelmisto julkistetaan 10.1.2022, jolloin käynnistyy myös näytöskohtainen lipunmyynti. Osa ohjelmistosta on katsottavissa verkkonäytöksinä. Sarjakorttien myynti on käynnissä DocPointin verkkosivuilla.