DocPointissa runsas tapahtumatarjonta – Apollo-palkinto Erkki Astalalle

DocPoint tarjoaa laadukkaan kattauksen erilaisia verkkotapahtumia. Festivaalin avajaisia vietetään lauantaina 29.1. ja kaikki elokuvat ovat katsottavissa verkossa 31.1.–6.2.2022.

 

Vuoden puhutuimpien dokumenttielokuvien lisäksi DocPoint tarjoaa paljon muutakin. Erilaisia maksuttomia oheistapahtumia ja keskusteluja järjestetään myös tämän vuoden festivaalilla. Verkkotapahtumien linkit löytyvät DocPointin verkkosivuilta lähempänä tapahtumien ajankohtaa. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia.

DocPointin avajaiset järjestetään raikkaassa ulkoilmassa. Helsingin Kansalaistorilla lauantaina 29.1. klo 17–19.30 esitetään koko kansan ulkoilmanäytös Susanna Helken elokuvasta ARMOTONTA MENOA – HOIVATYÖN LAULUJA. Ainutlaatuinen maailman ensi-ilta on kaikille avoin ja maksuton. Tumman huumorin sävyttämässä elokuvassa hoiva-alan naiset laulavat arkisista, absurdeista ja raadollisistakin kokemuksistaan Anna-Mari Kähärän sävelin.

Toteutuuko oikeus? -paneelikeskustelu liittyy Elli Rintalan ohjaamaan dokumenttielokuvaan HELENA RANTA – SODAN VIIMEINEN SANA. Paneelikeskustelun toteuttavat tiistaina 1.2. klo 18–18.45 yhteistyössä DocPoint, Helena Ranta Forum ja tuotantoyhtiö Kinocompany. Oikeushammaslääkäri, professori Helena Ranta alustaa keskustelun. Keskustelijoina ovat presidentti Tarja Halonen, vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ja oikeuslääketieteen professori Antti Sajantila. Tilaisuuden moderoi Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkonen .

Aktivismia-keskustelussa keskiviikkona 2.2. klo 18–20 aktivistit ja asiantuntijat puhuvat toiminnasta, tavoitteista ja niiden saavuttamisesta. Keskustelijoina ovat apulaisprofessori Tuomas Ylä-Anttila, aktivisti Joel Tainio ja asiantuntija Sini Harkki. Keskustelun moderoi toimittaja-kirjailija Juha Kauppinen.

Mitä sinä uskot? -keskustelussa torstaina 3.2. klo 18–20 kysytään, miten ja millaisista aineksista me rakennamme maailmankuvamme. Keskustelijoina ovat professori Kimmo Alho, yliopistonlehtori ja dosentti Teemu Taira, apulaisprofessori Katja Valaskivi sekä toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo. Keskustelua moderoi toimittaja Anna-Stina Nykänen.

Tunnettu tanskalaisohjaaja Camilla Nielsson kertoo sunnuntaina 6.2. klo 14–15 live-Q&A:ssa tuoreimmasta elokuvastaan PRESIDENT. Zimbabwen korruptoituneesta järjestelmästä kertova elokuva on jännityselokuvamainen draama, joka seuraa nuoren oppositioehdokkaan vaikeaa vaalitaistelua. Elokuva on shortlistattu Oscar-ehdokkaaksi dokumenttielokuvien sarjassa.

Muiden kilpasarjaelokuvien ohjaajien Q&A:t on nauhoitettu etukäteen. Q&A:t ovat maanantaista 31.1. lähtien vapaasti katsottavissa DocPointin verkkosivuilla.

 

APOLLO-PALKINTO ON MYÖNNETTY ERKKI ASTALALLE

DocPoint-festivaali on myöntänyt vuoden 2022 Apollo-palkinnon Erkki Astalalle.

Suomen elokuvasäätiön tuotantojohtajana ja Yleisradion yhteistuotantojen päällikkönä Erkki Astala on päätöksentekijänä ja tilaajana puolustanut tinkimättömästi elokuvallisuutta sekä sitä elokuvantekemisen tapaa, jota riippumaton elokuvatuotanto parhaimmillaan edustaa. Astala on ollut tärkeä tienraivaaja ja puhemies riippumattomien elokuvatuottajien ja Yleisradion välillä.

“Tämä sykähdyttää. Varsinkin kun takana ovat dokumentaristit, joiden kanssa olen päässyt tekemään lopulta aika vähän, mutta joilta olen oppinut paljon juuri elokuvallisuudesta. Ja kun ajattelee sitä merkittävää joukkoa aikaisempia Apollo-palkinnon saajia – nöyryys on kuulemma sitä että ymmärtää olevansa pieni osa jotain suurempaa, ja tästäkin opista olen nyt kiitollinen, nöyrästi”, kommentoi Erkki Astala palkitsemisesta kuultuaan.

Aikaisempien Apollo-palkittujen tavoin Erkki Astala on koonnut DocPointiin carte blanche -sarjan omista suosikkidokumenteistaan. Festivaalin siirryttyä verkkoon Astalan Apollo-sarja nähdään poikkeuksellisesti myöhempänä ajankohtana festivaalin jälkeen, jotta elokuvat voidaan esittää elokuvateatterissa.

Lue Erkki Astalan haastattelu Festarilehdestä.

Kuva Erkki Astalasta: Laura Malmivaara