Euroopan suurin lasten ja nuorten dokumenttielokuvan tapahtuma DOKKINO laajentaa toimintaansa

DOKKINO-dokumenttielokuvatapahtuma järjestetään 20. kerran vuonna 2022. Juhlavuoden kunniaksi DOKKINO laajentaa toimintaansa käynnistämällä ruotsinkielisen esitystoiminnan.

 

Euroopan suurin ympärivuotinen ja valtakunnallinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO järjestetään vuonna 2022 jo 20. kerran. DOKKINO tavoittaa vuosittain jopa 20 000 koululaista opettajineen. Nyt toiminta laajenee entisestään.

DOKKINO:n toiminnanjohtaja Tapio Riihimäki on tulevasta juhlavuodesta innoissaan:

– DOKKINO on maailmankin mittakaavassa aivan ainutlaatuinen hanke, jonka keskiössä on lasten ja nuorten yhdessä kokeminen ja medialukutaidon harjaannuttaminen. On mahtavaa, että juhlavuotenamme voimme laajentaa toimintaamme ja aloittaa suomenkielisen DOKKINO-kiertueen rinnalla ruotsinkielisen toiminnan. Tämä vahvistaa DOKKINO:n valtakunnallista saavutettavuutta entisestään!

Lapsille ja nuorille suunnatut elokuvanäytökset ovat olleet osana DOKKINO:a järjestävän DocPoint-elokuvatapahtumat -yhdistyksen toimintaa jo alusta alkaen. Ensimmäiset lapsille ja nuorille suunnatut dokumenttielokuvat esitettiin DocPoint-festivaalin ohjelmistossa, kun yhdistys perustettiin vuonna 2002. Lapsille ja nuorille suunnatut elokuvat saivat oman esityssarjansa 2003. Näin käynnistyi DOKKINO:n suureen suosioon noussut elokuvakiertue.

 

Elokuvakiertue tarjoaa mieleenpainuvia elämyksiä koululaisille

Kouluille suunnattu elokuvakiertue on vuosien mittaan laajentunut kattamaan yli 20 paikkakuntaa. Ensiaskeleista alkaen DOKKINO-elokuvatapahtuman tavoitteena on ollut tarjota niin ala- kuin yläkouluikäisille koskettavia ja mieleenpainuvia elokuvaelämyksiä, joita heidän ei muuten olisi mahdollista kokea.

– On ollut upeaa olla mukana toteuttamassa tapahtumaa, jolla on vuosittain suuri kysyntä, kertoo DOKKINO-tuottaja Maria Lehtonen.

– Dokumenttielokuvien kautta voi kurkistaa uudenlaisiin elämäntilanteisiin ja kulttuureihin, ja näin avartaa omaa maailmankuvaa. On ollut ilo huomata, miten laajasti niin opettajat kuin oppilaat haluavat tutustua juuri dokumenttielokuvaan, ja miten he nauttivat vierailusta paikallisessa elokuvateatterissa koulupäivän aikana.

DOKKINO-näytösten elokuvat on koottu vuosittain vaihtuvan ajankohtaisen, lapsia ja nuoria koskettavan teeman ympärille. DOKKINO-näytöksissä esitettävät elokuvat käsittelevät helposti lähestyttävällä tavalla esimerkiksi ihmisoikeuksia, tasa-arvoa, erilaisuutta sekä maailman tilaa. Elokuvissa esiintyvät lapset ja nuoret lähestyvät teemoja oman äänensä kautta, mikä tekee elokuvista houkuttelevia juuri nuorelle yleisölle.

Mediakasvatus on noussut merkittävään rooliin koulujen opetuksessa viime vuosina. DOKKINO:n tarjoamien elokuvanäytösten ja opetusmateriaalien avulla opettajat saavat tarvitsemiaan työvälineitä mediakasvatuksen tueksi. DOKKINO tutustuttaa nuoren yleisön luovan dokumenttielokuvan maailmaan ja painottaa sisällöissään elokuva- ja mediakasvatuksen ohella tunne- ja empatiakasvatusta. Lisäksi DOKKINO ylläpitää osaltaan elokuvateatterikulttuuria järjestämällä näytökset paikallisissa elokuvateattereissa.

 

Uusi ruotsinkielinen kiertue tavoittaa aluksi kymmenen paikkakuntaa

Juhlavuoden ohella DOKKINO iloitsee ensimmäisestä ruotsinkielisestä kiertueestaan. Vuonna 2022 DOKKINO laajentaa toimintaansa viemällä ruotsinkieliset näytökset noin kymmenelle paikkakunnalle, pääasiassa kaksikielisille alueille, joilla näytöksille on kysyntää.

Suunnitelmissa on järjestää näytöksiä ruotsinkielisille koululuokille muun muassa Kokkolassa, Pietarsaaressa, Raaseporissa, Turussa, Espoossa ja Porvoossa. Kiertue käynnistyy tavalliseen tapaan DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin yhteydessä.

DocPoint-festivaali järjestetään Helsingissä 21. kerran 31.1. – 6.2.2022.

 

Tutustu DOKKINO:n verkkosivuihin

 

Kuva: Juho Liukkonen