DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Äidinmaa

Mari Soppela asuu Amsterdamissa. Hänellä on mies ja kaksi aikuista lasta. Lasten ollessa vielä kouluikäisiä hän päätti muuttaa näiden kanssa vuodeksi Lappiin omille kotikonnuilleen. Tuona aikana hän dokumentoi lastensa arkea.

Soppela halusi antaa lapsilleen kokemuksen ja näyttää, kuinka luonnonläheinen pohjoinen tarjoaa suurkaupungin elämälle vastapainon. Hän toivoi lastensa juurtuvan Lappiin ja ystävystyvän paikallisten kanssa. Samalla hän pohti, millaista sisäistä maisemaa ihminen kantaa mukanaan. Hän mietti, onko merkitystä sillä, missä syntyy ja kasvaa, muokkaako kasvuympäristö ihmistä ja onko oikein viedä lapset pois kotoa.

Vuosi Lapissa antoi uudenlaisia elämyksiä. Lapset kokivat lumisen talven, oppivat laskettelemaan ja ajamaan lumikelkkaa sekä kävivät kaukana sijaitsevaa pientä mutta yhteisöllistä kyläkoulua. Tuona aikana Soppela pohti omaa identiteettiään ja kaipuuta juurilleen.

Tilanne kääntyi myöhemmin yltympäri, kun Soppela alkoi koostaa Lapin vuoden materiaalista elokuvaansa. Hän joutui nyt teini-ikäisten lastensa haastateltavaksi. Miksi lähdit maailmalle? Miksi alituinen kuvaaminen? Mitä jäi? Paljon kysymyksiä.

”Unelmani oli jakaa pala lapsuuttani lasteni kanssa, pala sisäistä maailmaani.” Pohjoisen valo, kaamoksen hiljaisuus, nuotion hehku, jäätyneen järven yli tehdyt kelkkaretket. Kokemukset olivat osa Soppelan elämää – ja nyt myös hänen lastensa.

Marita Nyrhinen

Alkuperäinen nimi: Äidinmaa
Kieli: suomi, hollanti, englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 80 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Suomi, Iso-Britannia

Ohjaaja: Mari Soppela
Tuottaja: Mari Soppela
Tuotantoyhtiö: LPMA Productions
Käsikirjoitus: Mari Soppela
Leikkaus: Mari Soppela, Giles Gardner
Kuvaaja: Mari Soppela, Leo Anemaet
Musiikki: Ilari Anemaet, Leo Anemaet
Äänisuunnittelu: Leo Anemaet