DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja

Meitä on ohjeistettu / ettei saa kommentoida työnantajaa / nimeäni ei saa mainita / eikä työnantajaa / Päätin vaihtaa ammattia / jotta voisin olla / päivittäin tekemättä / moraalin vastaisia päätöksiä…

Väsyneiden hoitajien kuoro laulaa Anna-Mari Kähärän hypnoottisin sävelin totuuksia hoitotyön arjesta Susanna Helken ohjaamassa, Helken ja Markku Heikkisen yhdessä käsikirjoittamassa dokumentaarisessa lauluelokuvassa. DocPointin avajaiselokuva on muodoltaan uudenlainen ja viestiltään ravisteleva. Se on kuin elokuvallis-musiikillista aktivismia inhimillisemmän työn, elämän ja vanhuuden puolesta.

Helken elokuva kertoo hyvinvointi-Suomesta, jossa sekä vanhuksilla että heidän hoitajillaan on kovin paha olla. Tarinaa kuljettaa hoitaja Tiina, yksi ensimmäisistä, jotka toivat esiin ongelmia vanhusten hoitoyksiköissä. Tiina tietenkin joutui puheistaan työnantajansa mustalle listalle.

Katsojien eteen vyörytetään surrealistisia tilanteita ja tragikoomisia kohtaamisia. Hoivarobotti ei ymmärrä, eikä hoitajan ääntä saa kuulumaan vanhusten etälounastunnilla. Vanhushoivan älyratkaisujen kehittäjät riemuitsevat silti vilpittömästi teknologian hoivatyöhön tuomista edistysaskelista. Elokuvan huumori on mustaakin mustempaa.

Kaavin kuntalaiset seuraavat voimattomina, kun kunnan hoivakoti ulkoistetaan yksityiselle. Samalla menevät työpaikat ja paikallisten yritysten markkinat. Hoivan kaupallistuminen hyödyttää harvoja – ja ne harvat ovat jossain kaukana, hoivayritysten pääkonttoreissa.

Uurteisten eläkeläisten kuoro laulaa vakavin ilmein: “Me olemme kestävyysvaje, me olemme väärinpäin kääntyneen pyramidin lavea latva.” Siitä on huumori kaukana. Katsojaa itkettää.

Kati Juurus

Alkuperäinen nimi: Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja
Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: englanti, suomi
Kesto: 92 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Susanna Helke
Tuottaja: Timo Korhonen
Tuotantoyhtiö: Road Movies Oy
Käsikirjoitus: Markku Heikkinen, Susanna Helke
Leikkaus: Markus Leppälä, Inka Lahti, Samu Kuukka
Kuvaaja: Sari Aaltonen
Musiikki: Anna-Mari Kähärä
Äänisuunnittelu: Juuso Oksala