DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Atman

Atman on sanskritin kielen sana, joka tarkoittaa sielua. Mestariohjaaja Pirjo Honkasalon Pyhän ja pahan trilogian kolmas osa kertoo epämuodostuneen, jaloistaan halvaantuneen Jamana Lalin pyhiinvaellusmatkasta. Lal kulkee käsillään katutasolla, mutta vamma ei näytä estävän hänen voimakastahtoisuuttaan. Jos hän vaipuukin välillä likelle epätoivoa, vaikuttaa hän kuitenkin heti sen jälkeen saavan uskoa ja voimaa asiaansa. Yhdessä veljensä kanssa hän lähtee 6000-kilometriselle pyhiinvaellusmatkalle Himalajan vuoristoon, Ganges-virran alkulähteille.

Lujatahtoisesti Lal on päättänyt kuljettaa äitinsä tuhkat Gangesin lähteille. Hän uskoo, että voi näin puhdistaa sielunsa, saada sisäisen rauhan ja kohdata valaistumisen. Tämä elämä ei ole ollut reilu, mutta ehkä seuraava elämä on reilumpi. Lal ja hänen perheensä matkaavat miljoonapäisen hindulaisen juhlan jälkeen Varanasiin, Kalkuttaan ja Himalajalle Haridwarin kaupunkiin, josta Ganges virtaa.

Honkasalon kamera pääsee melkein mikroskooppisen likelle kohteitaan, ihmisiä. Poeettista ja kaunista matkaa Gangesin yläjuoksulle sävyttävät painajaismaiset kuvat joessa kelluvista ruumiista ja väenpaljouden aiheuttamasta tungoksesta ja ihmisistä, jotka kastavat itsensä harmaanlikaiseen jokeen, koska uskovat sen olevan pyhä.

Joonas Nykänen

Kieli: hindi, gudžarati
Tekstitys: englanti
Kesto: 76 min
Ikäraja: S
Vuosi: 1996
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Pirjo Honkasalo
Tuottaja: Walter Flemmer, Patrick Hörl
Tuotantoyhtiö: Bayerischer Rundfunk, Telepool, Baabeli Ky
Käsikirjoitus: Pirjo Honkasalo
Leikkaus: Christine Hafner
Kuvaaja: Pirjo Honkasalo
Musiikki: Eero Ojanen
Äänisuunnittelu: Mart Otsa, Martti Turunen