DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Babi Yar. Context

Sotaviihdeteollisuuden tarinoiden, uutisten ja dokumenttien konventioiden keskellä unohtuu helposti, ettei sota ole dynaamista toimintaa. Se ei koostu logistisesti etenevistä hyökkäyksistä, upeista leikkauksista ja rajuista lähikuvista. Siinä ei ole päähenkilöitä, rytmiä, taukoja, juonta eikä tarinan kaarta. Sotatila vallitsee aikansa ja sitten se loppuu.

Ukrainalaisen Sergei Loznitsan uusin teos, kaksituntinen Babi Yar. Context jos mikä todistaa tästä. Elokuva kertoo toisen maailmansodan aikaisesta Ukrainan joukkomurhasta: natsit ampuivat syksyllä 1941 kahden päivän aikana lähes 34 000 juutalaista Babi Yarin rotkossa, lähellä Kiovaa.

Nimensä mukaisesti Loznitsan elokuva asemoi joukkomurhaa yhteyksiinsä. Se ei päästä katsojaa helpolla: mitään ei liikaa selitetä, mikään ei ratkea. Käyttämällä autenttista filmimateriaalia ohjaaja vyöryttää eteemme harmaan ja ahdistavan maiseman, jossa ihmismassoja siirretään suuntaan ja toiseen, ilman helpottavaa musiikkia, välillä ilman ääntäkin.

Joukkoteloitus on elokuvassa läsnä vain muutaman valokuvan ja Vasili Grossmanin vaikuttavan runon muodossa. Teos kuvaakin enemmän aikaa ennen ja jälkeen ampumisten. Paikallisten sympatiat siirtyivät nopeasti uusien vallanpitäjien puolelle, Stalinin kuvat vaihtuivat Hitleriin. Kun saksalaiset valloittivat Kiovan, he aloittivat vainoamiensa kansanosien teloitukset juutalaisista.

Asianmukainen oikeudenkäynti kyllä pidettiin sodan jälkeen, mutta uuden vallanpitäjän määräyksestä kiusallinen rotko täytettiin nopeasti: paikallisten osuutta tapahtumiin ei tahdottu tutkia.

Jaana Semeri

Alkuperäinen nimi: Бабий Яр. Контекст
Kieli: ukraina, venäjä, saksa, puola
Tekstitys: englanti
Kesto: 121 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Alankomaat, Ukraina

Ohjaaja: Sergei Loznitsa
Tuottaja: Sergei Loznitsa, Maria Choustova
Tuotantoyhtiö: Atoms & Void for Babyn Yar Holocaust Memorial Center
Käsikirjoitus: Sergei Loznitsa
Leikkaus: Sergei Loznitsa, Danielius Kokanauskis, Tomasz Wolski
Äänisuunnittelu: Vladimir Golovnitski