DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Bank Job

Suomessa velasta puhutaan aina vakavaan ja juhlavaan sävyyn kohtalokkaana ja syntisenä asiana. Viime aikoina jopa näille leveysasteille on kantautunut äänenpainoja, jotka kyseenalaistavat velkaan liittyviä totunnaisia ajatusmalleja. Daniel Edelstynin ja Hilary Powellin Bank Job on katsojan talousnäkökulmasta riippuen joko raikkaan ravisteleva tai painajaismaisen anarkistinen.

Taiteilijapari saa selville, että yksi talouskeinottelun muoto on ostaa ja myydä eteenpäin yksityisten kuluttajien velkoja. Jos kansainvälisessä taloudessa moni ilmiö paljastuu sopimuksenvaraiseksi ja olemukseltaan häilyväksi, miksei pelin sääntöjä voisi yrittää muuttaa itsekin? Edelstyn ja Powell ryhtyvät vekkuleiksi velka-aktivisteiksi ja perustavat oman pankin ja valuutan ostaakseen toisten ihmisten velkoja ja lopulta mitätöidäkseen ne. Yhteisöllinen taide- ja talousprojekti jalkautuu Itä-Lontoon luovaan sykkeeseen, ja seteleihin painetaan monarkkien sijaan yhteisön itse valitsemia arjen sankareita, kuten paikallisen koulun opettaja.

Hot Docsissa maailman ensi-iltansa saanut Bank Job kutsuu käyttämään mielikuvitusta, ennakkoluulotonta leikkisyyttä ja aitoa luovuutta talouskeskustelussa. Ehdottihan Kuuban kansallispankin entinen johtaja Che Guevarakin: ”Olkaamme realisteja, vaatikaamme mahdotonta.”

Tytti Rantanen

Kieli: englanti
Tekstitys: ei tekstitystä
Kesto: 87 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Iso-Britannia

Ohjaaja: Daniel Edelstyn, Hilary Powell
Tuottaja: Daniel Edelstyn, Hilary Powell, Christopher Hird
Tuotantoyhtiö: Optimist Creations
Leikkaus: Alice Powell
Kuvaaja: Linden Nieto, Christophe Tweedie, Clément Ducruet, Tom Maine
Musiikki: Jessica Braun, Daniel Edelstyn, Nick Graham Smith
Äänisuunnittelu: Rob Walker