DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Brotherhood

Seitsemän sijaan kolme veljestä, Jabir, Usama ja Useir, hakee omaa paikkaansa suhteessa maailmaan, toisiinsa, isäänsä ja ennen kaikkea itseensä. Runollisen kauniisiin bosnialaismaisemiin sijoittuva Brotherhood nujakoi, turhautuu, tuskastuu ja ihan vain on tavoilla, jotka on helppo tunnistaa Jukolassakin, vaikkei kaikkeen samaistuisikaan. 

Veljesten radikaalia islamintulkintaa saarnaava isä joutuu kahdeksi vuodeksi vankilaan ja jättää kolmikon ensi kertaa tulemaan toimeen omillaan. Vanhin veljeksistä saa kontolleen toimeentulon, kun taas joukon keskimmäinen hakee turvaa ja suuntaa isänsä hengellisistä opeista. Nuorimman osana on yrittää olla nuori. 

Miehiksi läpeensä maskuliinisessa kulttuurissa varttuminen vaatii auktoriteettinsa; on mahdotonta kasvaa joka suuntaan samanaikaisesti ilman, että jossain kolisee. Toiset tiet ja tavat kutsuvat muita äänekkäämmin.

Kaiken ytimessä virtaa vimmainen polte yrittää löytää paikkansa ja ymmärtää maailmaa ja ihmistä, joka pakenee määrittelyä. Francesco Montagnerin teos kuvaa kauniisti sellaista, joka ei valtavirran mielikuvissa useinkaan tarjoudu kauniiksi itsestään. Bosnian syrjäseutu kylpee auringossa. Veljeksille Koraanin säkeissä soi lohtu ja lupaus palaavasta, ehkä hyväksyvästä isästä.

Petra Vallila

Alkuperäinen nimi: Bratrství
Kieli: bosnia
Tekstitys: englanti
Kesto: 93 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Tšekki, Italia

Ohjaaja: Francesco Montagner
Tuottaja: Pavla Janoušková Kubečková
Tuotantoyhtiö: nutprodukce
Käsikirjoitus: Francesco Montagner, Alessandro Padovani
Leikkaus: Valentina Cicogna, Klára Tasovská, Jorge Sánchez Calderón
Kuvaaja: Prokop Souček
Äänisuunnittelu: Daniela Bassani, Marzia Cordò, Adam Levý