DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Children of the Mist

Pohjois-Vietnamin sumuisessa vuoristossa uudenvuodenjuhlan viettoon valmistautuvat tytöt kiusoittelevat toisiaan morsiamenryöstöllä. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä mielikuvitusleikki, sillä hmong-kansan keskuudessa mennään hyvin nuorena naimisiin ja morsiamen ryöstäminen sekä myötäjäiset ovat elävää kansanperinnettä. Mutta miten tällainen pariutumismalli sopii nykypäivänä yhteen valtiollisten lakien, koulussa ja netissä opittujen arvojen tai tyttöjen oman tahdon kanssa?

Palkittu esikoisohjaaja Hà Lệ Diễm seuraa elokuvassaan eläväistä ja voimakastahtoista Di-tyttöä kolmen vuoden ajan. Di käy koulua, vaikka hänen apuaan tarvitaan jatkuvasti maatalous- ja muissa kotitöissä. Flirttailu somessa, viestittely ja oman viehätysvoiman testaaminen kuuluvat elämään siinä missä kenellä tahansa ikätoverilla. Vanhempien avioelämä näyttäytyy työn, ryyppäämisen ja riitelyn kyllästämänä. Sisar puolestaan on päätynyt naimisiin morsiamenryöstön myötä ja odottaa 17-vuotiaana jo toista lastaan. ”Minä en tule olemaan yhtä naiivi”, julistaa Di luottoystäväkseen muodostuneelle ohjaajalle.

Kun väistämätön kuitenkin tapahtuu, käsittelee Children of the Mist vaikeaa tilannetta kiihkottomasti, kaikkien osapuolten näkökulman ja yksilöt ylittävät rakenteet huomioiden. Elokuva on puhutteleva, intiimi sukellus yhteisöön, jossa perinteet jyräävät vapaan tahdon olosuhteiden pakosta – ja samalla mukaansatempaava muotokuva nuoresta naisesta, joka haluaa tehdä omaa elämäänsä koskevat päätökset itse.

Suvi Heino

Kieli: hmong, vietnam
Tekstitys: englanti
Kesto: 93 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Vietnam

Ohjaaja: Hà Lệ Diễm
Tuottaja: Tran Phuong Thao, Swann Dubus
Tuotantoyhtiö: Varan Vietnam
Leikkaus: Swann Dubus
Kuvaaja: Hà Lệ Diễm
Musiikki: Nick Norton-Smith