DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Closing Words

Eutanasia herättää vahvoja tunteita ja kiihkeitä mielipiteitä puolesta ja vastaan. Belgiassa lääkärin avustama, potilaan toivoma kuolema on ollut laillinen toimenpide pian 20 vuoden ajan. Valintaa on silti joka kerta pohdittava perusteellisesti, ja lääkärin on voitava olla varma, että kuolema on potilaan oma tahto.

Agnès Lejeunen ja Gaëlle Hardyn Closing Words seuraa ihmisiä, jotka ovat jo kallistuneet eutanasian kannalle parantumattoman ja kivuliaan sairauden vuoksi, sekä lääkäriä, joka tarjoaa heille neuvontaa ja keskustelutukea. Varsovan elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut ja kunniamaininnalla palkittu belgialainen elokuva on tyylikäs ja rauhallinen. Sensaationhakuisuutta kaihtaen dokumentaristit seuraavat vastaanotolla käytäviä rauhallisia keskusteluja sekä potilaiden perusteluja päiviensä päätätyttämiselle. Potilaiden kanssa käydään myös läpi toimenpiteeseen oikeuttavat kriteerit.

Vaikka elokuva etenee kuoleman hetkelle asti, Closing Words luottaa aiheensa painokkuuteen ja kuvaa eutanasiaan päätyviä potilaita, heidän omaisiaan sekä sairaalatiloja hienovaraisesti ja levollisen kauniisti. Näin myös katsojalle jää tilaa kuunnella oman kuolemansa kokemusasiantuntijoita ja puntaroida omia näkökantojaan.

Tytti Rantanen

Alkuperäinen nimi: Les Mots de la Fin
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti
Kesto: 72 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Belgia

Ohjaaja: Agnès Lejeune, Gaëlle Hardy
Tuottaja: Christine Pireaux
Tuotantoyhtiö: Les Films de la Passerelle
Käsikirjoitus: Agnès Lejeune, Gaëlle Hardy
Leikkaus: Idriss Gabel
Kuvaaja: Hugo Brilmaker
Musiikki: Greg Houben, Steve Houben
Äänisuunnittelu: Adrien Pinet, Sébastien Demol