DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Dark Red Forest

Hyytävä, lumen peittämä ylänkö täyttyy tummanpunaisiin pukeutuneista hahmoista, kun tuhannet buddhalaiset nunnat saapuvat retriittiin Yarchen Gar -luostariin Tiibetissä. Vuoden sata kylmintä päivää kestävän retriitin aikana nunnat majoittuvat pikkuruisissa, laudoista ja kankaista kyhätyissä majoissa äärimmäisissä olosuhteissa.

Päivät noudattavat toistuvaa rytmiä. Nunnat rukoilevat, vaeltavat luostarin ja asumusten välillä, syövät vaatimattomasti ja nukkuvat, miten pystyvät.

Nunnat muodostavat erityisen yhteisön, joka on fyysisesti tiiviisti yhdessä, mutta jossa jokainen kulkee omaa oppimisen polkuaan. Opettajat, arvostetut lamat, tarjoavat tukea ja ohjaavat oikeaan suuntaan.

Ulkopuolisten ärsykkeiden niukkuus jättää tilaa ajatuksille, mutta helppoa omaan mieleen sukeltaminen ei ole. ”Maailmassa ei ole todellista kärsimystä. Ihmiset kärsivät vain pakkomielteidensä vuoksi”, yksi nunnista pohtii.

Retriitti vaatii myös fyysistä voimaa, ja joillekin nunnille olosuhteet ovat liikaa. Avaralla taivaalla kiertelevät haaskalinnut odottavat seuraavaa tiibetiläistä ilmahautausta. Kuvat rituaalista iskostuvat syvälle mieleen.

Valoisampia hetkiä tarjoavat tiivistunnelmaiset kokoontumiset rukouspyörineen sekä retriitin päättävä festivaali värikkäine tansseineen. Päiviä varjostaa kuitenkin epävarmuus tulevasta, ja nunnien elämä käy yhä vaikeammaksi, kun Kiinan hallinto kiristää otettaan.

Katsojalle Jin Huaqingin vaikuttavan visuaalinen esikoisohjaus on lähes meditatiivinen kokemus. Valmiita selityksiä ei tarjoilla, joten ajatuksille jää liikkumatilaa.

Anna-Sofia Joro

Kieli: tiibet
Tekstitys: englanti
Kesto: 86 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Kiina

Ohjaaja: Jin Huaqing
Tuottaja: Jin Huaqing, Li Tutu, Enxy Wu
Tuotantoyhtiö: Jin Huaqing Studio
Leikkaus: Jin Huaqing
Kuvaaja: Jin Huaqing