DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Eat Your Catfish

“Saatat pohtia, miksi kukaan haluaisi elää tällaisen sairauden kanssa”, kuvailee robottimainen ääni. Ääni kuuluu Kathryn Arjomandille tai oikeastaan Tobiille, puhesyntetisaattorille, jonka avulla Kathryn puhuu. Hän sairastaa ALS:ia ja pystyy enää liikuttamaan vain silmiään ja heiluttamaan hieman päätään.

“Vastaus on rakkaus”, Kathryn jatkaa.

ALS on liikehermojen sairaus, jossa aivoista lihaksiin viestiä vievät hermot tuhoutuvat vähitellen. Tämä johtaa lihasten surkastumiseen ja lopulta lähes täydelliseen liikuntakyvyn menetykseen ja hengityslihasten lamaantumiseen. “Tiedättehän, miten hengityslaitteeni irtoaa useamman kerran päivässä”, Kathryn kirjoittaa lapsilleen sähköpostissa: “Pysykää silloin vain toisessa huoneessa ja olkaa, kuin ette kuulisikaan hälytystä.”

Sitten Kathryn saa syyn elää seuraavaan päivään: hänen tyttärensä Minou on menossa naimisiin. Eat Your Catfish seuraa Kathrynin ja muun perheen valmistautumista ja matkaa Minoun häihin. 

Yksi dokumentin ohjaajista on Kathrynin poika Noah Arjomand, ja siinä on päästy ainutlaatuisella tavalla Kathrynin näkökulmaan. Elokuva koostuu lähes kokonaisuudessaan materiaalista, joka on kuvattu Kathrynin pyörätuolin taakse kiinnitetyllä kameralla. Näemme jatkuvat riidat ja nälvinnän puoliso Saeedin kanssa, Noahin lähes loputtoman kärsivällisyyden ja sen, miten helppoa on ohittaa sellaisen ihmisen tahto, joka ei voi panna itse kampoihin. Kaikkea värittää Kathrynin älykäs, joskin robottimainen kertojanääni. Katsoessa on selvää, että tämä dokumentti on syntynyt rakkaudesta.

Sanni Myllyaho

Kieli: englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 74 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Espanja, Turkki

Ohjaaja: Adam Isenberg, Noah Amir Arjomand, Senem Tüzen
Tuottaja: Adam Isenberg, Noah Amir Arjomand, Senem Tüzen
Tuotantoyhtiö: Zela Film
Käsikirjoitus: Adam Isenberg, Senem Tüzen
Leikkaus: Adam Isenberg, Senem Tüzen
Kuvaaja: Noah Amir Arjomand
Musiikki: Daniel Whitworth
Äänisuunnittelu: Adrian Lo