DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Far Eastern Golgotha

Viktor Toroptsev on täynnä patoutunutta vihaa. Hän ajaa taksia hylättyjen kerrostalojen ohi ja viiltävän viiman läpi Venäjän kaukoidän perukoilla Habarovskin aluepiirissä ja todistaa, kuinka rakas kotiseutu kuihtuu silmissä. Maan keskushallintoa kaukainen kolkka ei tunnu kiinnostavan, ja alueelle valuu kiinalaisia omine intresseineen.

Viktor haaveilee paremmasta elämästä kahdelle pojalleen, vaimolleen Marialle ja kaikille seudun asukkaille, jotka eivät vielä ole häipyneet helpomman elämän perässä. Mutta miten kouluja käymätön, rääväsuinen ja äkkipikainen taksikuski voi vaikuttaa?

On parempi olla pelle kuin orja, Viktor toteaa ja alkaa toteuttaa ruohonjuuritason aktivismiaan YouTube-videoilla. Räväkät puheet eivät juuri saa vastakaikua, kunnes oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille työskentelevä, teknisesti taitava Mihail Potapenkov ymmärtää Viktorin karisman päälle ja vauhdittaa tämän someuraa.

Henkilökohtainen on aina poliittista, ja hallinnon haastajalle on Venäjällä luvassa hankaluuksia. Suosion kasvaessa Viktorin taistelu muuttuu vakavammaksi ja vaikuttaa koko perheen elämään.

Viktor ei silti ole yksin. Viime syksynä Habarovskin kaupungissa osoitettiin laajalti mieltä Putinin hallintoa vastaan, kun elokuvassakin esiintyvä alueen kuvernööri, kansallismielisen puolueen suosittu Sergei Furgal, pidätettiin ja vietiin Moskovaan rikossyytteiden kera.

Nuori ohjaajakyky Julia Sergina onnistuu ensimmäisessä pitkässä dokumenttielokuvassaan rakentamaan pikkubudjetilla monisyisen muotokuvan yksilön kapinasta monimutkaisessa maassa.

Anna-Sofia Joro

Alkuperäinen nimi: Амурская Голгофа
Kieli: venäjä
Tekstitys: englanti
Kesto: 85 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Venäjä

Ohjaaja: Julia Sergina
Tuottaja: Karina Sharafutdinova
Tuotantoyhtiö: AZBUKI Production Center
Käsikirjoitus: Julia Sergina
Leikkaus: Julia Sergina
Kuvaaja: Vladislav Bahanovich, Arseny Cytacki
Äänisuunnittelu: Evgeny Goryainov