DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Faya Dayi

Etiopialais-meksikolaisen Jessica Beshirin seesteinen mustavalkoelokuva on audiovisuaalisesti lumoava. Kauniisiin ja unenomaisiin kuviin on valottunut ihmisten rehkimistä, suufilaisia rituaaleja sekä poliittisia keskusteluja. Lapsuudenkaupunkinsa elämää kuvaava elokuvantekijä haluaa antaa kanavan etiopialaisten muistoille ja tarinoille.

Hararin kaupungin ympäristössä kuvatun dokumentin keskiössä on päihdyttävä khat. Vuosisatojen ajan nautittu kasvi on viime vuosikymmenten aikana vallannut yhä enemmän kasvualaa ja muodostunut alueella lähes omaksi teollisuudenalakseen. Khat-lehdet samanaikaisesti lievittävät ja tuottavat yhteiskunnallisia ongelmia. Epidemiaksi äitynyt pureskelu turruttaa mielen ikään ja taustaan katsomatta. Vanhempi ikäpolvi yrittää sosiaalisten ongelmien keskellä valistaa ja ohjeistaa nuoria, jotka haaveilevat elämästä muualla. 

Vangitsevien otosten taustalla vaikuttavat globaalisti ajankohtaiset teemat kuten ilmastonmuutos, vähemmistöjen oikeudet ja siirtolaisuus. Tummanpuhuvista aiheista huolimatta kaksituntisen kuvavirran vietäväksi on helppo antautua. Lähes kymmenen vuoden aikana kuvattu dokumentti on henkilökohtainen ja kantaaottava. Pitkän kuvausprosessin lopputuloksena syntynyt Faya Dayi kutsuu katsojan tutustumaan ihmisiin ennen kuin heistä tulee uutisotsikoita.

Omar Fasolah

Kieli: oromo, harari, amhara
Tekstitys: englanti
Kesto: 118 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Etiopia, Yhdysvallat, Qatar

Ohjaaja: Jessica Beshir
Tuottaja: Jessica Beshir
Tuotantoyhtiö: Feyatey LLC, Merkhana Films
Käsikirjoitus: Jessica Beshir
Leikkaus: Jeanne Applegate, Dustin Waldman
Kuvaaja: Jessica Beshir
Musiikki: William Basinski, Adrian Aniol, Kaethe Hostetter, Mehandis Geleto
Äänisuunnittelu: Tom Efinger