DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

F@ck This Job

Kun Vladimir Putinin presidenttikausi näennäisesti vaihtui Dmitri Medvedevin kaudeksi vuonna 2008, elettiin Venäjällä toivon ja optimismin aikaa. Samppanjalasi kädessä viihtyvä miljonääri Natasha Sindeeva perustaa aviomiehensä Sashan kanssa uuden, vaihtoehtoisen median, Dozhd-televisiokanavan. Nimi tarkoittaa sadetta, ja toiveena on, että salailun kuivan kauden jälkeen totuutta sataisi myös Venäjän kansalaisille.

Toisin kuitenkin käy. Putinin propagandasota ottaa Dozhdista silmätikun itselleen, ja alkaa yli kymmenvuotinen torjuntataistelu valheita ja panettelua vastaan. Periaatteista ei kuitenkaan luovuta, ja Dozhd taistelee seksuaalivähemmistöjen puolesta ja tuodakseen totuuden esille Venäjän Ukrainan operaatioista.

Arkistomateriaali herättää eloon itänaapurin lähivuosien tilanteet, joissa vapaa sana on vaaran äärellä lähes joka suunnasta. Dozhd journalisteineen luokitellaan Venäjän tiedustelupalvelun asiakirjoissa ”vieraan vallan agentiksi”, ja Natasha menettää lähes kaiken, mitä menetettävissä on. Elokuva herättää kysymyksiä siitä, miten voi suojella sekä omaa turvallisuuttaan että sananvapauden ihanteita. Sindeevasta on tullut jo ikoni oman peräänantamattomuutensa ja rohkeutensa vuoksi, mutta kuten nimikin antaa ymmärtää, on hänelläkin omat inhimilliset turhautumisen tunteensa.

Dozhd on Venäjän pisimpään toiminut vaihtoehtomedia, ja se toimii nykyään YouTube-kanavan muodossa.

Paavo Ihalainen

Kieli: venäjä, englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 104 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Saksa

Ohjaaja: Vera Krichevskaja
Tuottaja: Mike Lerner, Vera Krichevskaya
Tuotantoyhtiö: Six Days Film, RoastBeef films
Käsikirjoitus: Vera Krichevskaya, Paulina Ukrainets
Leikkaus: Adam Finch, George Cragg, Vera Krichevskaya
Kuvaaja: Alexander Shelaputov, Danila Salkhov
Musiikki: Simon Russell
Äänisuunnittelu: Rustam Medov