DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

From the Wild Sea

Maailmamme meret – kuten muukin ympäristömme – voivat yhä huonommin. Saasteet ja roska kasautuvat, öljyä vuotaa ja kalastusverkkojen vangiksi jäävät muutkin kuin saaliskalat. Ilmastonmuutos voimistaa myrskyjä ja nostaa vedenpintaa, mikä vaikeuttaa elämää rannikkoalueilla. Yhteisenä tekijänä tälle kaikelle on ihmisen vaikutus. Olemme ongelma, mutta onko meistä ratkaisuksi?

From the Wild Sea on Brittein saarten ja Alankomaiden rannikoilla kuvattu, toteavin mutta vaikuttavin kuvin kerrottu todistus merieläinten hädästä. Asetelman kaksijakoisuus puhuttelee: ihmisten aiheuttamassa tilanteessa eläinten ainoa pelastus ovat ihmiset. Vapaaehtoiset hoitavat loukkaantuneita hylkeitä, puhdistavat merilintuja öljystä ja harjoittelevat siirtämään rannalle ajautuneita delfiinejä. Mutta ei tämä sankaritarina ole tai ihmiskeskeinen narratiivi lainkaan – näkökulma on yhtä lailla eläinten. Ihmiset jäävät nimettömiksi katsojallekin, ja hylje on hädissään, vaikka ihminen yrittääkin auttaa.

Ohjaaja Robin Petré kertoo tavoittelevansa elokuvallaan ”lajienvälistä empatiaa”. Hänen tavassaan tehdä dokumenttielokuvaa ei kuitenkaan turvauduta dramaattiseen kertojaääneen, koskettavaan musiikkiin tai edes toivoa antavaan loppuun. Tilaa jätetään katsojan omille johtopäätöksille. Suloisesti kuikuileva hylje ja autossa matkustava veikeä joutsenparvi ehkä nostavat hymyn huulille, mutta vastapainoksi Petré näyttää myös tuhon jälkiä ja kuolemaa. Joskus kuvat todella tavoittavat enemmän kuin sanat.

Suvi Heino

Alkuperäinen nimi: Fra Det Vilde Hav
Kieli: englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 78 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Tanska

Ohjaaja: Robin Petré
Tuottaja: Malene Flindt Pedersen
Tuotantoyhtiö: Hansen & Pedersen
Leikkaus: Charlotte Munch Bengtsen
Kuvaaja: Maria Grazia Goya, Robin Petré
Äänisuunnittelu: Thomas Pape