Kosovon sodassa ihmisarvo sirpaloitui serbihallinnon ja albaanien vapautusarmeijan hirmuteoissa. Totuudet uhrien kohtaloista värjäytyivät, minkä takia Helena Rannan johtama suomalainen oikeuslääketieteellinen tutkijaryhmä sai tehtäväkseen toimia puolueettomana tahona ja selvittää tapahtumien todellisen kulun.
Elli Rintalan dokumentti palaa sotavuosien selvitystyöhön yhdistellen vanhaa videomateriaalia uuteen kuljettaen samalla taidokkaasti rinnalla eri osapuolien näkemyksiä. Näkemyksissä ilmenevät eriäväisyydet paljastavat niin konfliktinratkaisun haasteet kuin puolueettomuuteen kätkeytyvät ristiriidatkin. Kuten Ranta toteaa: ”Totuushan on aina konflikteissa se ensimmäinen uhri.”
Vaikka tutkijaryhmän lähtökohtana on kertoa vain totuus tapahtumista, eri osapuolet vaativat heiltä enemmän: tukea omille näkökannoilleen. Puolueettomuuden säilyttäminen vaatii Rannalta jatkuvaa tasapainottelua sekä neuvottelutaitoa, koska liiallinen ystävällisyys tai empatia saattavat asettaa koko selvityksen objektiivisuuden kyseenalaisiksi. Toisaalta totuus on uhka, joka tuo ilmi valheet ja syylliset. Tutkimuksen eteneminen ei ole yksioikoista, etenkään tulehdusherkän konfliktin keskellä.
Ranta ajautuu jännitteisiin tilanteisiin, joiden kiperyyttä dokumentin musiikkimaailma korostaa palaten kaiken taustalla olevaan surumielisyyteen – ihmisarvon haurauteen ja vaikeuteen kohdata totuus.
Iisa Arvelin
Oletko huomannut filmin aihepiiriin liittyvän Toteutuuko oikeus? -paneelikeskustelun tiistaina 1.2. klo 18