DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Kansanvalta

Mervi Enqvistin herkkävireinen Kansanvalta antaa tilaa nuorelle runotaiteilija Laura Eklund Nhagalle, joka hakee itselleen oikealta tuntuvia suuntia ja tapoja vaikuttaa yhteiseen. Aktivismin mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia olisi lukemattomia, eikä yksikään keino ole itsestäänselvästi vaikuttavampi toista. Toisaalta, kuten Eklund Nhaga pohtii, jos oma olemassaolo läntisessä hegemoniassa on jo lähtökohtaisesti poliittista, onko aktivismi silloin aidosti vapaa valinta, vai ainoastaan ainoa tapa olla?

Enqvistin teos sijoittuu Brexitin ja pandemian määrittämään aikaan ja havahduttaa hienovaraisesti myös siihen, miten erilaiselta liikkumisenvapauteen liittyvät rajoitukset tuntuvat erilaisista etuoikeutetuista asemista käsin. Vapaus olla on vapautta silloin, kun vapauden ehtoja ei sanella muualta.

Eduskuntatalon portailta brittiyliopiston lavarunoillan kautta Capitolille luontevasti kulkeva Eklund Nhaga tuntuu väkevissä säkeissään ehdottavan, että nimenomaan rodullistettujen ja marginalisoitujen kokemusten kuuleminen vaikuttaa siihen, miten vapaiksi olemisen luvat ja tilat maailmassa määrittyvät.

Petra Vallila

Alkuperäinen nimi: Kansanvalta
Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: osittain tekstitys englanniksi
Kesto: 65 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Suomi, Yhdysvallat

Ohjaaja: Mervi Enqvist
Tuottaja: Essi Haukkamaa
Tuotantoyhtiö: Greenlit Productions
Käsikirjoitus: Mervi Enqvist
Leikkaus: Jaani Kivinen
Kuvaaja: Hannu Käki
Musiikki: Marko Nyberg
Äänisuunnittelu: Joonas Jyrälä