DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Kultainen maa

Mustafe Hassan oli vasta lapsi, kun joutui 1990-luvun alkupuolella pakenemaan Somalian kiihtynyttä sisällissotaa Suomeen. Hän opetteli suomen kielen, kävi koulut, perusti perheen ja asettui viettämään rauhaisaa lähiöelämää. Muutama vuosi sitten Mustafe sai kuitenkin kuulla enoltaan, että kiinalainen kaivosyhtiö oli hamuamassa suvun maita niiden arvokkaiden mineraaliesiintymien vuoksi. Mustafen oli tehtävä vaikea päätös: myydäkö maat verraten pilkkahinnalla kiinalaisille, vai palatako perheen kera Somalimaahan varmistamaan, että alueen vauraus pysyy synnyinseudulla?

Lähtöasetelmastaan huolimatta Inka Achtén tuorein dokumentti ei ole elokuva aarrejahdista, vaan moniulotteinen ja ajatuksia herättävä tarina, joka punoo yhteen diasporan, taloudellisen kolonialismin, yhdenvertaisuuden ja identiteetin kysymyksiä.

Sillä välin, kun Mustafe yrittää edistää kaivoshankettaan Hargeisan byrokratian ja klaanijännitteiden lomassa, nousee elokuvan toiseksi punaiseksi langaksi perheen naisjäsenten ja eritoten Suomessa syntyneiden tytärten sopeutumisvaikeudet isänsä kotimaan vaatimattomiin puitteisiin ja vanhoillisiin tapoihin. Suomessa on kieltämättä rasismia, mutta on myös rakkaat kaverit, haarukoita, metsää ja varamummi Päivi. Mikä onkaan se oma koti kullan kallis?

Liina Härkönen

Alkuperäinen nimi: Kultainen maa
Kieli: suomi, somali, englanti
Tekstitys: osittain tekstitys englanniksi
Kesto: 82 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Suomi, Ruotsi, Norja

Ohjaaja: Inka Achté
Tuottaja: Liisa Karpo
Tuotantoyhtiö: napafilms oy
Käsikirjoitus: Inka Achté, Hanna Karppinen
Leikkaus: Magnus Svensson
Kuvaaja: Jarkko M. Virtanen
Musiikki: Sander Stedenfeldt Olsen, Are Åberg, Jørgen Meyer
Äänisuunnittelu: Are Åberg, Krister Johnson, Jørgen Meyer, Audun Kvitland Røstad, Geir Døhlie Gjerdsjø