DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Last Days at Sea

Nuori poika istuu meren rannalla ja tutkii pientä rapua. Kasvaessaan ravut joutuvat jättämään kuorensa ja etsimään uuden, ääni kameran takaa kertoo pojalle. On vaikeaa vaihtaa kuortaan, poika pohtii. Myöhemmin hän pukee sanoiksi sen, miltä kodin jättäminen tuntuu: kuin olisi haavoittunut tuntematta kipua.

Poika on filippiiniläisen Karihatag-kalastajakylän 12-vuotias kasvatti Reyboy ja hänen keskustelukumppaninsa esikoisohjaaja Venice Atienza, joka kuvaa Last Days at Sea -elokuvassaan Reyboyn viimeistä kesää kotikylässä ennen muuttoa kaupunkiin koulua varten. Lapsuuden lopun hetket tallentuvat nostalgian värittäminä, tietoisuus muutoksesta on läsnä. Muutoksen äärellä on paitsi Reyboy, myös koko kylä ja sen perinteinen elämäntapa. Ilmastonmuutoksen ja tehokalastuksen vahvistuessa elinkeinosta ei enää ole kaikkien elättäjäksi, joten nuorten on parempi lähteä.

Melankolisesta aiheestaan huolimatta elokuva ei ole synkkä. Sen pohdiskeleva kaiho on kaunista, ja niin ovat kuvatkin. Reyboylle rakkaat meri ja tähtitaivas sekä paikan tunnelma huumaavat ohjaaja Atienzan, joka pyrkii välittämään Karihatagin magian katsojalle kuvin ja sanoin. Hänen äänensä tuo elokuvaan henkilökohtaisuutta, avoimuutta ja kerronnallista raikkautta. Reyboyn ja Atienzan välittömän vuorovaikutuksen näyttäessään elokuva kasvaa myös tarinaksi kauniista ystävyydestä.

Last Days at Sean myötä eräs paikka, elämäntapa, lapsuus, ystävyys ja onnen hetket pysyvät tallessa muistoina jostakin, mitä oli.

Suvi Heino

Kieli: bisaya, tagalog
Tekstitys: englanti
Kesto: 72 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Filippiinit, Taiwan

Ohjaaja: Venice Atienza
Tuottaja: Fan Wu, Venice Atienza
Tuotantoyhtiö: Svemirko Film Productions
Leikkaus: Anna Madalena Silva Schlenker, Katrin Maria Escay
Kuvaaja: Moshe Ladanga, Venice Atienza
Musiikki: Yannick Dauby
Äänisuunnittelu: Yannick Dauby