DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Melancholian 3 huonetta

“Tiedän, mitä sota on. En pelkää tappaa pahoja ihmisiä”, sanoo 14-vuotias Sergej. Pietarilaisessa sotilasakatemiassa Groznyista kotoisin olevaa venäläispoikaa sorretaan, koska häntä pidetään tšetšeeninä. Orpona Ingušiassa elävä, sodassa traumatisoitunut 11-vuotias Aslan puolestaan saattaa olla etnisesti venäläinen, mutta identifioituu tšetšeeniksi ja muslimiksi. He elävät saman tragedian eri puolilla ja oppivat näkemään toisensa vihollisina.

Pirjo Honkasalon kansainvälisesti tunnetuimman ja palkituimman dokumenttielokuvan aiheena on lasten kokemus sodasta. 2000-luvun taitteessa puhjenneen toisen Tšetšenian sodan vaikutuksia kuvataan kolmella eri näyttämöllä: Venäjällä, Tšetšeniassa ja Ingušiassa. Elokuvan ensimmäinen jakso seuraa nuorten poikien koulutusjaksoa Kronstadtin sotilasakatemiassa Pietarin edustalla. Keskimmäisessä jaksossa ollaan raunioituneessa Groznyissa, Tšetšenian pääkaupungissa, jossa arki on sotaa ja selviytymistä. Päätösjakso vie rajan taakse Ingušian maalaismaisemiin, pakolaisten keskuuteen.

Kamera seuraa kohteidensa elämää sivusta, mutta läheltä. Pirkko Saisiota kuullaan kertojaäänenä säästeliäästi. Toistuvasti nähdään kuvia lasten kasvoista, joiden ilmeet ovat aina vakavia ja usein tulkitsemattomia – elämäniloa niistä ei välity. Vaikka herkän tunnelmallinen, jopa impressionistinen elokuva on esteettisesti toteutettu ja katsantokannaltaan puolueeton, sen viesti on painava: sota on valtava tragedia kaikille, erityisesti lapsille.

Suvi Heino

Alkuperäinen nimi: Melancholian 3 huonetta
Kieli: venäjä, arabia, tšetšeeni
Tekstitys: englanti
Kesto: 106 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2004
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Pirjo Honkasalo
Tuottaja: Kristiina Pervilä, Pirjo Honkasalo
Tuotantoyhtiö: Millenium Film Oy
Leikkaus: Niels Pagh Andersen, Pirjo Honkasalo
Kuvaaja: Pirjo Honkasalo
Musiikki: Sanna Salmenkallio
Äänisuunnittelu: Martti Turunen