DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Mother Lode

”Tämä ei ole yksi tarina, niitä on monta”, lausuu kertoja kuvaavasti Matteo Tortonen ensimmäisen soolo-ohjaustyön alussa. Mother Lode sijoittuu Peruun, ja italialaisohjaaja sekoittaa taidokkaasti fiktiota ja dokumenttia tarkastellessaan perulaisen työväenluokan ahdinkoa yhden yksilön kautta. Käsikirjoitus perustuu pääosanesittäjä José Luis Nazario Camposin tosielämän kokemuksiin.

Jorge toimii Limassa mopotaksikuskina, mutta ajopelin sanouduttua irti hän joutuu etsimään uutta työtä elättääkseen vaimonsa ja pienen lapsensa. Hän päätyy matkaamaan kaivostyöläiseksi La Rinconadaan, maapallon korkeimpaan pysyvästi asutettuun paikkaan 5100 metriä merenpinnan yläpuolella. Äärimmäisen karuissa, hyisissä olosuhteissa vuoristotautia lääkitään kolapähkinöillä ja kaikkea muuta alkoholilla.

Ohjaaja Tortone on kuvannut maiseman olevan ”kuin kuun pinta, täydellinen ilmaisemaan nykyhetken ja iäisyyden välistä linkkiä”. Upeissa pitkissä otoissa viipyilevän kameran mustavalkokuvien imussa aika hidastuu, ja tarinan myyttinen, sisyfoslainen ulottuvuus nousee esiin. Sukellettaessa kaivostyöläisten kanssa maankuoren ytimeen todellisuuden raja hämärtyy – mainarit sanovat kullan kuuluvan Paholaiselle, joka vaatii tuon tuosta uhreja. Yksi jos toinenkin päätyy uhraamaan koko elämänsä.

Oskari Lindfors

Kieli: espanja
Tekstitys: englanti
Kesto: 87 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Ranska, Italia, Sveitsi

Ohjaaja: Matteo Tortone
Tuottaja: Alexis Taillant, Nadège Labé, Margot Mecca, Benjamin Poumey
Tuotantoyhtiö: Wendigo Films, Malfé Films, C-Side Porduction
Käsikirjoitus: Mathieu Granier, Matteo Tortone
Leikkaus: Enrico Giovannone
Kuvaaja: Patrick Tresch
Musiikki: Ivan Pisino
Äänisuunnittelu: Jean-Baptiste Madry