DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

One Take Grace

”Minulla on aina tapana vitsailla, että elämäni on kuin elokuva”, Mothiba Grace Bapela toteaa. Tämän elokuvan pääroolissa ei nähdä miestä. Tämä elokuva ei kerro varakkaista ja valtaapitävistä, ainakaan heidän osansa ei ole loistaa parrasvaloissa. Tämä on yhden eteläafrikkalaisen naisen tarina, joka vaatii tulla kuulluksi.

58-vuotias Bapela on elättänyt itsensä pääasiassa siivoamalla toisten koteja. Köyhän mustan naisen asema ei ole ollut helppo, ja vastoinkäymisiä on riittänyt traumoiksi asti. Sopivien tilaisuuksien tullen Bapela on siivoojan töiden ohella pyrkinyt edistämään uraansa näyttelijänä. Paikallisten elokuvantekijöiden keskuudessa hänet tunnetaan nimellä ”One Take Grace”, yhden oton Grace.

IDFA-festivaalilla vuonna 2021 parhaan esikoiselokuvan palkintoehdokkaana ollut One Take Grace lähestyy päähenkilönsä tarinaa kokeellisen elokuvankerronnan kautta. Välineinä toimivat niin eteläafrikkalaisia koteja tarkasteleva kalansilmälinssi, animoidut kohtaukset kuin teatterimiljööseen rekonstruoidut muistotkin. Äänimaailmaa luovasti hyödyntäen Lindiwe Matshikizan ohjauksesta muodostuu ainutlaatuinen, yhden naisen ja lopulta kokonaisen yhteiskunnan kokoinen elokuva.

Suvi Nousiainen

Kieli: sepedi, englanti, isizulu
Tekstitys: englanti
Kesto: 91 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Etelä-Afrikka

Ohjaaja: Lindiwe Matshikiza
Tuottaja: Lindiwe Matshikiza
Tuotantoyhtiö: Motherbox
Käsikirjoitus: Mothiba Grace Bapela, Lindiwe Matshikiza, Masello Motana
Leikkaus: Khalid Shamis
Kuvaaja: Breeze Yoko, Lindiwe Matshikiza, Sifiso Khanyile, Mothiba Grace Bapela, Zen Marie, Mandlakazi Zilwa, Katlego Bapela, Karabo Sathekge, Nokubonga Mothiba Bapela
Musiikki: João Renato Orecchia Zúñiga
Äänisuunnittelu: João Renato Orecchia Zúñiga