DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Opiskelijasarja: Uusin silmin

Hei hei Tornio
ohj. Emilia Hernesniemi

Lukion päättymistä juhliva Vilma viettää viimeistä päiväänsä pohjoisessa, kotikaupungissaan Torniossa. Juhlissa ovat läsnä niin ilo kuin lähtemisen luoma haikeuskin. Hienoisen kiusaantuneena hän kuuntelee, kun muut antavat neuvoja tulevaan ja muistelevat omaa nuoruuttaan.

Emilia Hernesniemi onnistuu dokumentissaan tavoittamaan itsenäistyvän nuoren ja lähtemisen ristiriitaiset tunteet: oma vapaus ja uuden jännittävä odotus sekoittuvat muiden liikutukseen ja tulevaan ikävään. Varmaa on kuitenkin lähtö. Uusi on edessä etelässä, Helsingissä.

Iisa Arvelin

Aseman kuningatar
ohj. Senni Lätti

Sari rakastaa elokuvia, asuu Helsingin päärautatieasemalla ja kuljettaa omaisuuttaan matkatavarakärryssä. Välillä hän nukkuu hotellissa ja pesee nyrkkipyykkiä lavuaarissa. Koronaepidemia vei yhden vakituisista yösijoista, ruotsinlaivat.

Sari on asunut asemalla jo vuosia. Korona toi sinne uusia naapureita ja levottomuutta. Lyhytelokuva seuraa Sarin elämää läheltä, mutta ei selittele tai surkuttele. Kuten päähenkilö toteaa, tilanteet eivät aina mene, niin kuin olisi itse halunnut.

Laura Manninen

Maa joka nousee ja laskee
ohj. Moona Pennanen

Vanhan kansan mukaan luontoon kätkeytyy hyvien ja pahojen henkien maailma. Miltä ja missä henget piileskelevät? Ne kuulemma liikuskelivat laskiaistiistaisin. Perinteiden kunniaksi pelottaviin asuihin pukeutuvat hahmot lähtevät liikkeelle kulkueena. Henkiäkö pelottelemaan?

Aava ja arvaamaton meri. Lukemattomat saaret. Kivikkoiset rannat. Lempeät ja julmat tuulet. Vuodenaikojen rankatkin vaihtelut. Maan kohoaminen. Näistä elementeistä muodostuvat Unescon maailmanperintökohteen statuksen saaneen Merenkurkun erikoispiirteet – ja henkien maailma.

Marita Nyrhinen

Kaikki äitini puhelut
ohj. Iiti Yli-Harja

Mitä puhelut meistä kertovat? Iiti Yli-Harja on taltioinut äitinsä puheluita, jotka ovat jo itsessään värikäs kuvaus äidin tapahtumarikkaasta elämästä, mutta puheluiden ympärille Yli-Harja on rakentanut kutkuttavan animaatiomaailman. Animaation visuaaliset yksityiskohdat voimistavat puheluiden tunnekuohuja ja yltyvää sekasorron tuntua samalla hymyilyttäen kekseliäisyydellään. Dokumentti on lämmin kurkistus äidin selviytymiseen arkisista ja absurdeista haasteista.

Iisa Arvelin

Kieli: suomi, ruotsi
Tekstitys: englanti
Kesto: 60 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021, 2022
Tuotantomaa: Suomi