DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

President

Tanskalaisen Camilla Nielssonin mestarillinen poliittinen jännitysnäytelmä President kertoo vaalien varastamisesta. Donald Trumpin vaalivilppihorinat ja niiden jälkinäytös mielessä on mielenkiintoista seurata, mihin tilanne voi johtaa maassa, jossa demokratia on olemassa vain mutkikkaasta englantilaisesta virkamieskielestä matkitussa tavassa ilmaista asioita.

Aiemminkin kaakkoisafrikkalaisen Zimbabwen poliittista kulttuuria kuvanneen Nielssonin dokumentti maan presidentinvaaleista vuosilta 2017–2018 on siksikin niin tärkeä. Ja todella jännittävä.

”Mash it up in-a Zimbabwe, Africans a-liberate Zimbabwe.” Zimbabwe muistetaan Bob Marleyn maan vallankumousta ylistäneestä biisistä, joka on sittemmin saanut aika vähän soittokertoja, kun vallankumouksen sankarista, Robert Mugabesta, kuoriutui tyly itsevaltias tyranni. Mugabe käytti maan ylintä valtaa väärin kaikkiaan 37 vuotta.

Nielssonin elokuva alkaa tilanteesta, jossa Mugaben kakkosmies Emerson Mnangagwa on kammennut Mugaben vallasta ja maassa järjestetään mukamas vapaat vaalit. Kansansuosikki, opposition nuori ehdokas Nelson Chamisa, näkee tilaisuutensa tulleen.

Nielssonin taitava ryhmä – kuvaaja Henrik Bohn Ipsen ja leikkaaja Jeppi Bødskov – onnistuu painostavista olosuhteista huolimatta aikaansaamaan visuaalisestikin komean poliittisen draaman, joka etenee vavisuttavasti tärkeät tilanteet taltioiden kohti vääjäämätöntä loppua. Kiinnostava yksityiskohta: hieno englantilainen näyttelijä Thandiwe Newton on toiminut tämän äidinmaansa tarinan yhtenä vastavana tuottajana.

Jaana Semeri

Olethan huomannut, että Masterclass: Camilla Nielsson on DocPoint ohjelmassa sunnuntaina 6.2. klo 14-15

Kieli: englanti, shona
Tekstitys: englanti
Kesto: 115 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Tanska, Yhdysvallat, Norja

Ohjaaja: Camilla Nielsson
Tuottaja: Signe Byrge Sørensen, Joslyn Barnes
Tuotantoyhtiö: Final Cut For Real
Leikkaus: Jeppe Bødskov
Kuvaaja: Henrik Bohn Ipsen
Musiikki: Jonas Colstrup
Äänisuunnittelu: Håkon Lammetun