DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Prince of Dreams

Kirkkoa työkseen siivoava 27-vuotias Erik lähtee pitkälle pyhiinvaellusmatkalle Santiago de Compostelaan Espanjaan. Kaikki tuntuu mustalta, ja hän haluaa voida paremmin. Ruotsalaisessa lähiössä asuva Erik uskoo vakaasti, että fyysisen ruumiin lisäksi ihmisellä on henkinen vartalo, jonka kremppoja muiden on vaikea huomata.

Vaelluksen aikana palataan Erikin menneisyyteen, mutta ei kotifilmeillä: dokumenttia on kuvattu yli kymmenen vuoden ajan. Syntymässä Erik määriteltiin tytöksi, joka sai nimen Linda. Nyt tuo tyttö on hänelle kuin kadonnut sisko. Dokumentaristi Jessica Nettelbladt on tallentanut päähenkilönsä varttumisesta lähes kaiken – aina ensimmäisestä testosteronipiikistä viimeiseen kirurgiseen operaation ja ensirakkaudesta seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttaman trauman käsittelyyn.

Matka Malmön Rosengårdista Galician länsirannikolla sijaitsevaan Finisterren niemeen onkin ennen kaikkea patikointia itseen. Historiallisella pyhiinvaellusreitillä Erik kamppailee muun muassa sukupuolidysforian ja yksinäisyyden synnyttämien tunteidensa kanssa.

Syvällisiin henkilöhaastatteluihin erikoistunut Nettelbladt luottaa seurantadokumenttinsa toteutuksessa enemmän kasvu- kuin matkakertomukseen, ja onnistuu siinä ilman kameralle puhuvia päitä.

Marko Ylitalo

Alkuperäinen nimi: Drömprins
Kieli: ruotsi, puola, englanti
Tekstitys: englanti
Kesto: 88 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Ruotsi, Tanska

Ohjaaja: Jessica Nettelbladt
Tuottaja: Jessica Nettelbladt
Tuotantoyhtiö: Lejoni Produktion
Käsikirjoitus: Jessica Nettelbladt
Leikkaus: Michal leszcylowski, Åsa Mossberg, Jessica Nettelbladt
Kuvaaja: Jessica Nettelbladt
Musiikki: Magnus Jarlbo, Helena Josefsson
Äänisuunnittelu: Kasper Val Bjerregård Larsen