DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Rebellion

Huhtikuussa 2019 Elokapina (Extinction Rebellion) katkaisi liikenteen Lontoon keskustassa herättääkseen päätöksentekijöiden sekä koko yhteiskunnan huomion. Tempaus johti ennennäkemättömiin toimenpiteisiin, ja Iso-Britannian parlamentti julisti ensimmäisenä maailmassa ilmastohätätilan.

Ajatuksia ja toivoa herättävässä dokumenttielokuvassa ohjaajat Maia Kenworthy ja Elena Sanchez Bellot valottavat sekä aktivismin tehokkuutta että sen monimutkaisuutta. Rebellion kuvaa Elokapinan alkua ja liikkeen läpikäymiä kasvukipuja haastatellen liikkeen perustajia ja jäseniä. Miten demokratia toteutuu liikkeen sisällä, ja mitkä ovat aktivismin rajat? Kuinka pitkälle olemme valmiita menemään aktivismin nimissä?

Rebellion käsittelee Elokapinan toimintaa monesta eri näkökulmasta. Liikkeen jäsenet tulevat erilaisista taustoista ja heillä on hyvin eroavia näkemyksiä siitä, miten ilmastokriisiin tulisi vastata ja mitä liikkeen tulisi tavoitella. Tämä monimuotoisuus on yksi Elokapinan vahvuuksista, mutta toisaalta se johtaa suurin jännitteisiin jäsenten välillä.

Liike herättää monenlaisia tunteita sekä puolesta että vastaan. Joka tapauksessa sillä on kiistämättä ollut huomattava vaikutus ilmastokeskusteluun ympäri maailmaa. Kukaan tuskin olisi osannut odottaa kaiken alussa, että Elokapina järisyttäisi poliittista keskustelua jopa Suomessakin asti.

Milla Sairanen

Kieli: englanti
Tekstitys: ei tekstitystä
Kesto: 82 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Iso-Britannia

Ohjaaja: Maia Kenworthy, Elena Sanchez Bellot
Tuottaja: Kat Mansoor
Tuotantoyhtiö: Halcyon Pictures
Leikkaus: Michael Nollet
Kuvaaja: Elena Sanchez Bellot, Maia Kenworthy, Amy Newstead
Musiikki: Wayne Roberts
Äänisuunnittelu: Rick Blything