DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Sabaya

Yksi vuoden järisyttävimmistä katselukokemuksista on Hogir Hirorin Sabaya, tuskallisen vaarallisia hetkiä sensationalisoimatta kuvaava dokumenttielokuva Isisin kidnappaamien naisten pelastusoperaatiosta. Se on viimeinen kolmen elokuvan sarjasta, jossa kurditaustainen Hirori kuvaa Lähi-Idän konfliktia ja sen seurauksia. Edellinen, mestarillinen The Deminer (2017) palkittiin mm. IDFA:ssa.

Hirori kuvaa nyt järjestöä, joka auttaa Isisin Al-Holin leirille seksiorjiksi kaappaamia jesidinaisia (sabaya on Isisin termi seksiorjalle). Avustusjärjestön johtajan, kivikasvoisen Mahmudin koko elämä pyörii pelastusurakan ympärillä. Hänen vaimonsa Sihar, äitinsä Zahra ja muu perhe pitävät huolta pelastetuista naisista ja tytöistä ennen kuin nämä lähtevät kohti kotejaan.

Vapautettujen traumat ja psykologinen ahdinko ovat musertavia. Tuskaa lisää se, etteivät kaikkien vapautettujen naisten perheet huoli luokseen vankeudessa syntyneitä lapsia, joiden isät kuuluvat Isisiin.

Hirori on itse kuvannut elokuvansa. Hän ei tunkeile, vaan toteaa. Välillä hän kuvaa burkhan suojista, salaa keskellä päivää, keskellä Al-Holia.

Isis on koko ajan nurkan takana. Pelastajia kohti ammutaan, heidän kylänsä sytytetään tuleen. Silti he jatkavat työtään. Ihmisten rohkeus on järisyttävää. Elokuvan suurimmiksi sankareiksi nousevat entiset vapautetut sabayat, jotka käsittämättömällä tyyneydellä soluttautuvat takaisin Al-Holiin pelastaakseen kohtalotovereitaan.

Sabayasta nousi kohu, kun New York Times julkaisi syksyllä artikkelin, jossa epäiltiin, ettei Hirorilla ollut kuvauslupaa elokuvassa esiintyviltä naisilta. Hän matkusti syytösten jälkeen alueelle takaisin varmistaakseen vielä uudelleen, että elokuvaan kuvatut naiset ovat siinä vapaaehtoisesti.

Kati Juurus

Kieli: kurdi, arabia
Tekstitys: englanti
Kesto: 91 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Ruotsi

Ohjaaja: Hogir Hirori
Tuottaja: Antonio Russo Merenda
Tuotantoyhtiö: Lolav Media, Ginestra Film
Käsikirjoitus: Hogir Hirori
Leikkaus: Hogir Hirori
Kuvaaja: Hogir Hirori
Musiikki: Mohammed Zaki
Äänisuunnittelu: Jens Kihlen