DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Sitten ajat muuttuivat

Suomen maineikkain rock-instituutio Tavastia-klubi täytti viime vuonna maailmanlaajuisen pandemian kurittamana puoli vuosisataa. Antti Kuivalaisen ohjaamassa rokumentaarissa käydään läpi Tavastian historiaa klubina, joka toi rock ’n’ rollin Suomeen.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas Hämäläisten talo valmistui 1931 ja toimi jo 50-luvulla suosittuna Hämis-tanssipaikkana. Vuonna 1970 paikka nimettiin uudelleen Tavastia-klubiksi, ja ensimmäiset askelmerkit legendaariseksi rock-luolaksi otettiin välittömästi suomenkielisen rockin kehittyessä. Vuosikymmenien edetessä Tavastiaa on paheksuttu, ihailtu ja ikonisoitu samalla, kun rock on laajentunut punkiksi, grungeksi, metallin alagenreiksi, avannut mahdollisuuksia sukupuoleen ja ikään katsomatta ja lopulta siirtynyt marginaaliin suomenkielisen rapin noustua valtavirtaan.

Dokumentti juhlistaa Tavastian 50-vuotista taivalta, mutta seuraa myös kaihoisasti koronapandemian murheellisia vaikutuksia elävän musiikin sektorille. Keskiössä on Jussi Raittisen juhlavuoden kunniaksi modernisoitava Tavastia-rock-kappale, jota uuden vuosituhannen asuun pukee garagerock-duo Ursus Factory.

Ääneen pääsevät niin vanha liitto kuin uuden sukupolven muusikotkin. Esillä ovat Raittisen ja Ursus Factoryn lisäksi mm. J. Karjalainen, Ismo Alanko, Aija Puurtinen, Ville Valo ja Sanni. Aiemmin Ruisrockin historiaa dokumentoinut Kuivalainen onnistuu laajan haastattelu- ja arkistomateriaalin myötä luomaan viihdyttävän ja lämminhenkisen, mutta loppua kohden jopa nostattavan liikuttavaksi kohoavan dokumenttielokuvan, jonka jälkeen suorastaan janoaa Tavastialle musiikkielämysten äärelle.

Otto Suuronen

Alkuperäinen nimi: Sitten ajat muuttuivat
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 75 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Antti Kuivalainen
Tuottaja: Jouko Aaltonen
Tuotantoyhtiö: Illume Oy
Käsikirjoitus: Antti Kuivalainen
Leikkaus: Antti Kuivalainen
Kuvaaja: Italo Moncada
Äänisuunnittelu: Jukka Nurmela