DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Tanjuska ja 7 perkelettä

12-vuotiaan, pienikokoisen Tanjuskan kasvot ovat suurisilmäiset ja tutkimattomat kuin ikonin. Hänen kotinsa on Valko-Venäjällä, mutta hän asuu isänsä kanssa Viron ja Venäjän rajalla Vasknarvan kansanluostarissa, ortodoksisessa yhteisössä. Kauas kotoa äidin ja pikkusiskon luota Tanjuska on päätynyt siksi, että täällä yhteisön johtajan, ankaran Isä Vasilin, on määrä manata hänestä riivaajat.

Vanhemmat kertovat yrittäneensä saada apua oudosti oireilleelle, välillä syömisenkin lopettaneelle tyttärelleen niin lääkäristä, kansanparantajilta kuin kirkostakin. ”On niin monia selityksiä. Voi Luoja, ketä pitäisi kuunnella?” äiti tuskailee. Mielisairaalassa Minskissä Tanjuskan diagnoosiksi kerrotaan skitsofrenia. Katsoja vakuuttuu paitsi tytön avun tarpeesta myös siitä, ettei vankilamainen luostarielämä suljettujen muurien takana – päivittäisten manaussessioiden ja vyöllä kurittamisen armoilla – ainakaan edistä Tanjuskan henkistä hyvinvointia.

Pirjo Honkasalon Pyhän ja pahan trilogian (myös Mysterion, 1991 ja Atman, 1996) keskimmäinen osa on häiritsevää, osittain järkyttävääkin katsottavaa. Samalla se on vaikuttavan elokuvallinen kurkistus mielenmaisemaan, jossa vain usko Jumalaan voi auttaa järkkynyttä. Tanjuskaa itseään kuullaan lopun tulkinnanvaraisessa lyhytmonologissa.

Suvi Heino

Alkuperäinen nimi: Tanjuska ja 7 perkelettä
Kieli: venäjä, suomi
Tekstitys: englanti
Kesto: 82 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 1993
Tuotantomaa: Suomi, Ruotsi

Ohjaaja: Pirjo Honkasalo
Tuottaja: Pirjo Honkasalo
Tuotantoyhtiö: Baabeli Ky
Leikkaus: Pirjo Honkasalo
Kuvaaja: Pirjo Honkasalo
Musiikki: Henry Purcell, Matti Bergström, Pirjo Bergström, The Sixth Floor Ensemble
Äänisuunnittelu: Martti Turunen