DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Tell Me

24 elokuvaohjaajaa 15 eri maasta tutustui jokunen vuosi sitten toisiinsa perulaisessa viidakossa, Werner Herzogin vetämässä työpajassa. Kun korona iski, he päättivät yhdistää voimansa. Käynnistyi projekti, jonka taustalla on yksinkertainen idea: annetaan ihmisille mahdollisuus purkaa tuntojaan pandemiasta puhelinvastaajaan, koska puhuminen auttaa.

Lopputulos on palkitun virolaisen ohjaajan Marta Pulkin taidokkaasti elokuvaksi kokoama teos, joka on ihmeen koskettava ja lähes puhdistava, ei tirkistelevä vaan yhdistävä: täällä me leijumme avaruusaluksella nimeltään Maa, yhdessä, mutta pakotettuna olemaan toisistamme eristyksissä. Hädissämme, inhimillisinä.

Elokuvan intiimi puhe tulee Kiinasta, Perusta, Virosta, Ranskasta, Jordaniasta, Turkista, Englannista, Yhdysvalloista, Brasiliasta… Puhe on loputtoman kiinnostavaa ja tavattoman satuttavaa: rakkaudesta, hulluudesta, harhailevista ajatuksista. Jonkun mies tekee kuolemaa. Joku pelkää, miten kissan käy, jos emäntä saa koronan ja kuolee. Joku ei ole puhunut kenellekään aikuiselle kolmeen viikkoon. Rakennetaanko jossain uutta Nooan arkkia, miettii yksi. Toiselle seksi on prioriteetti, oli koronaa tai ei.

Koska ohjaajia on monta, ympäri maailmaa kuvattu elokuva on visuaaliselta ilmeeltään vaihtelevan rikas, muttei tunnu sekavalta. Abstraktit visualisoinnit, mystiset tunnelmoinnit, kaupunkimaisemat, arkiset tallenteet ja arkistokuvat maalaavat hienon muotokuvan ihmiskunnasta eristyksissä.

Kati Juurus

Alkuperäinen nimi: Räägi Ära
Kieli: englanti, viro, mandariinikiina, ranska, saksa, arabia, albania, turkki, espanja, italia
Tekstitys: englanti
Kesto: 73 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Viro, Jordania

Ohjaaja: Marta Pulk
Tuottaja: Karolina Veetamm
Tuotantoyhtiö: Kafka Films
Leikkaus: Jaak Ollino Jr
Kuvaaja: Aivo Rannik
Musiikki: Chihei Hatakeyama
Äänisuunnittelu: Gabriel Solis