DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Balcony Movie

Parveke, kamera ja elokuvaohjaaja, jolla on ainutlaatuinen kyky hahmottaa elämän moniulotteiset ääriviivat mitä yksinkertaisimmissa asioissa. Tässä lähtökohdat kokonaisuudessaan parvekkeelta kuvatulle elokuvalle, jonka lopputulos on riemastuttavan syvällinen festivaalihitti. Se on poikkileikkaus ihmisen elinkaaresta, aina syntymästä kuolemaan, avioeroista rakastumisiin, huippuhetkistä pohjamutiin.

”Teen tällaista parveke-elokuvaa, olisiko sinulla hetki aikaa?” Paweł Łoziński hihkaisee alapuolellaan käveleville ihmisille huolettomasti. Ja heillähän on. Ohikiitävän mutta merkittävän hetken verran tuntemattomat avautuvat kameralle elämästään: kuka aviopuolisostaan, kuka pieleen menneestä syntymäpäivästään, kuka edesmenneestä elämänkumppanistaan, jota on 40 vuoden ajan kutsunut veljekseen, vaikka kyseessä on ollut suuri rakkaus. Sattuupa kohdalle myös muutama vakivieras, kuten koditon Robert, joka etsii paikkaansa yhteiskunnassa usean vankilassa vietetyn vuoden jälkeen. Elämän syklisyydestä muistuttaa pihaa hoitava rouva Zosia, jonka monotoninen rutiini ruohonleikkurin ja luudan varressa jatkuu päivästä ja vuodesta toiseen.

Merkittävin henkilöhahmo lienee lopulta ohjaaja itse, joka suorilla mutta hienotunteisilla kysymyksillään luo otolliset puitteet mitä yllätyksellisimmille kohtaamisille. Vuoden- ja vuorokaudenajat vaihtuvat, mutta Łoziński istuu pieteetillä paikoillaan.

Sissi Korhonen

Alkuperäinen nimi: Film balkonowy
Kieli: puola
Tekstitys: englanti
Kesto: 100 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Puola

Ohjaaja: Paweł Łoziński
Tuottaja: Paweł Łoziński, Agnieszka Mankiewicz
Tuotantoyhtiö: Łoziński Production, HBO MAX
Käsikirjoitus: Paweł Łoziński
Leikkaus: Paweł Łoziński, Piasek & Wójcik
Kuvaaja: Paweł Łoziński
Musiikki: Jan Duszyński
Äänisuunnittelu: Paweł Łoziński, postprodukcja Franciszek Kozłowski Ucho Studio