DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Story of Looking

Mark Cousins tunnetaan syväluotaavista, esseemäisistä dokumenteista, joista kuuluisin lienee Suomessakin nähty tv-sarja Elokuvan tarina (2011). Visuaalinen kulttuuri on jo vuosia ollut Cousinsin leipälaji, mutta suunnitelmat menevät uusiksi, kun hänen vasempaan silmäänsä puhkeaa harmaakaihi. Diagnoosi on kova pala ohjaajalle, jolle katsominen on kaikki kaikessa.

Kriisi innoittaa Cousinsin tutkimaan näköhavaintoja. Aihe on laaja, eikä The Story of Looking pyrikään kattavuuteen, vaan Cousins lähtee liikkeelle tarkastelemalla katsomisen roolia omassa elämässään. Henkilökohtainen tulokulma kirvoittaa kuitenkin nopeasti liudan filosofisia kysymyksiä: Mikä katsomisessa viehättää? Mikä on katsomisen ja näkemisen suhde? Paljonko katsojan persoona sävyttää havaintoja? Onko meillä moraalinen velvoite katsoa tiettyjä asioita ja olla katsomatta toisia? Ja niin edelleen.

Pohdintaa kuvittaa huomattava määrä Cousinsin omaa videomateriaalia sekä riemastuttavan eklektinen kattaus kuva- ja elokuvanäytteitä muinaisesta Egyptistä selfieihin, Tarkovskista Greaseen. Pirjo Honkasalon Betoniyö saa ansaitusti maininnan mustavalkokuvauksen modernina merkkiteoksena.

Kuvavirran taustalta välittyy Cousinsin huoli omasta näkökyvystään, ikään kuin hän haluaisi sisällyttää elokuvaan kaikki suosikkikuvansa nyt, kun voi vielä nähdä ne. Elokuva kuitenkin muistuttaa, ettei kuva aina kerro koko totuutta.

Jussi Tarvainen

Kieli: englanti
Tekstitys: ei tekstitystä
Kesto: 90 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Iso-Britannia

Ohjaaja: Mark Cousins
Tuottaja: Adam Dawtrey, Mary Bell
Tuotantoyhtiö: Bofa Productions
Käsikirjoitus: Mark Cousins
Leikkaus: Timo Langer
Kuvaaja: Mark Cousins
Musiikki: Donna McKevitt
Äänisuunnittelu: Ania Przygoda