DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

The Velvet Queen

Vaikka kamera seuraa lähes puolentoista tunnin ajan palkitun luontokuvaaja Vincent Munierin ja matkakirjailija Sylvain Tessonin vaellusta, on Tiibetin ylängöllä kuvatun dokumenttielokuvan pääosassa uhanalainen ja vaikeasti tavoitettava lumileopardi. Tämän jylhässä ympäristössä asuvan kissaeläimen kohtaaminen on miesten pitkäaikainen unelma. Salapoliisin työtä muistuttava luontokuvaaminen vaatii kärsivällisyyttä, kokemusta ja neuvokkuutta. Harvinaisen luontokappaleen näkemisestä haaveilevilla matkaajilla on onneksi taitoa ja työkaluja, joilla päästä lähemmäksi tavoitetta.

Etäältä ja suojaisista paikoista tarkkailevat miehet kuvaavat alueella elävää eläimistöä ja solmivat suhteita hyväntahtoisten paikallisten kanssa. Arvokkuutta uhkuva teos on esteettinen ja tyylipuhdas luontoelokuva, joka valittiin Cannesin elokuvajuhlien ilmastoaiheiseen sarjaan vuonna 2021. Harmoninen kokonaisuus on syntynyt pitkän kuvaus- ja leikkausprosessin jälkeen. Ääniraidalla soi Warren Ellisin ja Nick Caven musiikki, joka antaa teokselle kaihoisan sävyn.

Ranskalaismiesten työtä seurannut dokumentaristi Marie Amiguet haluaa elokuvallaan kertoa luonnon kauneudesta ja rakkaudesta sitä kohtaan. Tekijöiden uuvuttava matka tuntuu palkitsevalta lopputulosta katsoessa.

Omar Fasolah

Alkuperäinen nimi: La panthère des neiges
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti
Kesto: 92 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Ranska

Ohjaaja: Marie Amiguet
Tuottaja: Vincent Munier
Tuotantoyhtiö: Paprika Films, Kobalann Production
Käsikirjoitus: Marie Amiguet, Vincent Munier, Sylvain Tesson
Leikkaus: Marie Amiguet, Vincent Schmitt
Kuvaaja: Marie Amiguet, Vincent Munier
Musiikki: Warren Ellis, Nick Cave