DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Toiset äänet

Yliopistoissa on eletty vaikeita aikoja jo vuosikausia. Hallitus toisensa perään on leikannut koulutuksesta ja tieteen tekemisestä, joten korkeakouluissa on jouduttu kiristämään vyötä niin tiukalle, ettei veri kierrä. Kaikkeen olennaiseen ei enää yksinkertaisesti ole resursseja, ja osaa ihmisistä on tämän vuoksi kohdeltu epäoikeudenmukaisesti.

Annika Grofin elokuva tarkastelee tilannetta eri asemassa olevien yliopistolaisten kautta. Professori Jukka Kekkonen hakee vaikutusmahdollisuuksia asettumalla eduskuntavaaliehdokkaaksi. Taina Saarikivi etsii tilaisuutta tehdä ulkopuoliselle omalaatuisilta vaikuttavia tutkimuksiaan. YT-neuvotteluiden uhriksi jäänyt ranskan kielen professori Gaela Keryell hakee oikeudesta apua irtisanomisensa perusteisiin.

Kollaasimaisesti mennään ajoittain myös ajassa taaksepäin katsomaan, millaiset yhteiskunnalliset päätökset ovat ajaneet tiedeyhteisön varpailleen. Elokuva huipentuu hallituksen koulutusleikkauksia vastustavaan mielenosoitukseen 2015, jolloin yliopistolaiset hakivat kadonneita oikeuksiaan kaduilta ja hallintorakennuksia valtaamalla. Ollaanko kuitenkaan parempaan suuntaan menossa, vaikka nyt valta on vaihtunut?

Ohjaaja Annika Grof voitti vuoden 2009 dokumentillaan Liikkumavara Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinnot ja sai parhaan dokumenttielokuvan Jussi-ehdokkuuden. Hän on ohjannut myös pitkän näytelmäelokuvan Syksyn jälkeen saapuu kevät, suosittua Syke-sarjaa ja dokumenttisarjaa Iskelmätarinoita.

Paavo Ihalainen

Alkuperäinen nimi: Toiset äänet
Kieli: suomi, englanti
Tekstitys: englanti, suomi
Kesto: 88 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Suomi

Ohjaaja: Annika Grof
Tuottaja: Joon Tervakari
Tuotantoyhtiö: Tarasow Films
Käsikirjoitus: Annika Grof
Leikkaus: Joon Tervakari
Kuvaaja: Annika Grof
Musiikki: Ville Riippa
Äänisuunnittelu: Pietari Koskinen