DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Trenches

Vuoden 2014 helmikuussa useissa Itä-Ukrainan kaupungeissa kansa nousi vastustamaan korruptoitunutta valtionjohtoa. Alkoi vallankumous, johon naapurimaa Venäjä puuttui lähettämällä salaa joukkojaan Donbassin alueelle. Täysimittainen sota syttyi jo toukokuussa. Kuukausia kestäneiden taisteluiden ja tuhansien kaatuneiden jälkeen solmittiin tulitauko.

Vaikka taistelu loppui, sota jatkui. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on jäätynyt konflikti, mutta tulitus ei ole lakannut vieläkään. Tulitaukoja on vain solmittu ja rikottu.

Ranskalainen journalisti Loup Bureau vietti kuukausia sodan mutaisessa etulinjassa itäisellä Donbassin alueella. Hän dokumentoi parikymppisiä ukrainalaissotilaita, jotka taistelevat venäläisten tukemia separatisteja vastaan. Sodankäynti ei ole nykyaikaista, eli etäistä ja videopelimäistä, vaan vanhanaikaista vihollistulen väistelyä vallihaudoissa ja bunkkereissa.

Vaikka kuinka hermoja raastavaa, sotiminen voi välillä käydä myös tylsäksi odotteluksi. Luppoaikaa tapetaan heittämällä puukolla tikkaa, pelaamalla Call of Duty -videopeliä tai leikkimällä koiran kanssa.

Silloin tällöin joku kuolee tai haavoittuu. Vastaiskuja tehdään, mutta enimmäkseen ukrainalaissotilaat kaivavat uusia juoksuhautoja. Aseita useammin sotilailla onkin käsissään joko lapio tai hakku. Jos haluaa säilyä elossa, on kaivettava.

Bureaun loisteliaasti kuvaama ja ohjaama dokumentti todistaa jälleen kerran – ja tällä kertaa erittäin immersiivisesti – että historia toistaa itseään. Ja muistuttaa siitä, että Euroopassa soditaan tälläkin hetkellä.

Marko Ylitalo

Alkuperäinen nimi: Tranchées
Kieli: ukraina, venäjä
Tekstitys: englanti
Kesto: 85 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Ranska

Ohjaaja: Loup Bureau
Tuottaja: Caroline Nataf
Tuotantoyhtiö: Unité
Leikkaus: Léo Gatelier, Catherine Catella
Kuvaaja: Loup Bureau
Musiikki: Gustave Rudman Rambali
Äänisuunnittelu: Jérôme Wiciak