DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Two Hours to Happiness

Viron ja Suomen suhde on puhuttanut viime aikoina etelänaapurissamme. Pandemian matkustusrajoitukset kirvoittivat paljon kritiikkiä, kun taas vuonna 2021 Viron televisiossa esitetty sarja loi positiivisempaa näkökulmaa esittelemällä Suomessa asuvien virolaisten elämää.

Hienon esikoisfiktion Toveri lapsi kolmisen vuotta sitten ohjannut Moonika Siimets (s. 1980) kääntää nyt pitkän linjan dokumentaristin katseensa virolaisdiasporaan. Suomenlahden pohjoispuolelta on etsitty parempaa elintasoa ja työoloja, ja moni on löytänyt perheelleen paremman elämän. Osa on halunnut pyyhkiä kotimaan tomut jaloistaan ja kasvattaa lapsistaan pesunkestäviä suomalaisia – vaikka väkisin. Toiset etsivät tasapainoa maiden välillä. Joku kaipaa takaisin, mutta paluu ei tuo oikotietä onneen.

Suomeen suuntautunut diaspora on ollut nyky-Viroa määrittänyt sukupolvikokemus, ja ilman 50 000 vironkielistä Suomikin olisi toisen näköinen maa. Merkittävä vähemmistö on kuitenkin jäänyt melko etäiseksi. Kun esimerkiksi edellä mainitun televisiosarjan juontaja uteli suomalaisten ajatuksia etelänaapureistamme, tuli vastaajille mieleen lähinnä ahkeruus ja rakennusala.

Paitsi että elokuva tuo lähelle merkittävää vähemmistöä, se koskettaa myös syvemmällä tasolla. Lähtemisen, jäämisen, sopeutumisen ja sopeutumattomuuden teemat resonoivat kulttuuri- ja kielirajojen yli. Kulttuurien välissä olemisen ristiriidat tuodaan lähelle empaattisen tarkkaan. Katsoja voi oppia uutta paitsi Virosta ja virolaisista, myös Suomesta.

Matti Ylönen

Alkuperäinen nimi: Kaks tundi õnneni
Kieli: viro
Tekstitys: englanti
Kesto: 74 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Viro

Ohjaaja: Moonika Siimets
Tuottaja: Riina Sildos, Marju Lepp, Kadri Pahla
Tuotantoyhtiö: Amrion Production
Käsikirjoitus: Moonika Siimets
Leikkaus: Andreas Lenk
Kuvaaja: Rein Kotov
Musiikki: Ann Reimann
Äänisuunnittelu: Horret Kuus