DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Ohjelmisto

Writing with Fire

Mitä ihminen tarvitsee muuttaakseen maailman paremmaksi?

Vuonna 1950 lakkautettu, mutta sitä ennen 3500 vuotta Intiaa ohjannut kastijärjestelmä jakaa ihmiset neljään pääkastiin. Järjestelmän ulkopuolelle jäävät kutsuvat itseään nimellä dalit. Heidän asemansa yhteiskunnassa on surkea, ja kuten arvata saattaa, dalit-naiset ovat hierarkiaportaikon alimmalla askelmalla. Toimittajat, jotka ovat miehiä, sijoittuvat kastiasteikon yläpäähän.

Pohjois-Intian Uttar Pradesh -osavaltiossa tapahtui vuonna 2002 jotain ennenkuulumatonta. Kastittomat naiset perustivat oman Khabar Lahariya -sanomalehden, jonka toimituskunta koostuu yhä vain ja ainoastaan naisista.

Khabar Lahariyan toimittajien pioneerityötä seurataan useiden vuosien ajan. Vuonna 2016 alkava toimituksen digiloikka on alku muutokselle. Kerran viikossa ilmestyvän printtilehden rinnalle syntyy aktiivinen YouTube-kanava, jonka vanavedessä kasvaa liuta ammattitaitoisia kenttäreporttereita.

Tässä John Websterin osatuottamassa, parhaan dokumenttielokuvan Oscar-ehdokkuudesta kilpailevassa elokuvassa elämä on läsnä. Toimittajien henkilökohtaiset elämät erilaisine taustoineen ovat osa kehitys- ja kehystarinaa. Reporttereiden juttuaiheiden kirjo avaa kastijärjestelmän polttomerkitsemää elämää Intiassa. Yhteiskunnan epäkohtia käsitellään mm. laittoman liiketoiminnan, poliittisen liikehdinnän ja henkilötason tragedioiden kautta.

Toimittajat taistelevat heille ja yhteisölleen tärkeiden asioiden, oikeudenmukaisuuden ja demokratian puolesta. Journalismi on motivaation ohjaamia saavutettuja tavoitteita, päähenkilöiden paloa toimitustyöhön.

Sonja Löfström

Kieli: hindi
Tekstitys: englanti
Kesto: 94 min
Ikäraja: K7
Vuosi: 2021
Tuotantomaa: Intia

Ohjaaja: Rintu Thomas, Sushmit Ghosh
Tuottaja: Rintu Thomas, Sushmit Ghosh
Tuotantoyhtiö: Black Ticket Films
Leikkaus: Rintu Thomas, Sushmit Ghosh
Kuvaaja: Sushmit Ghosh, Karan Thapliyal
Musiikki: Tajdar Junaid
Äänisuunnittelu: Susmit Nath