Kansainväliset tuomaristot palkitsivat festivaalin parhaimmiston – lue tuomariston lausunnot voittajista

DocPointin kotimaisen ja kansainvälisen kilpasarjan DocPoint-Yle-palkintojen voittajaelokuvat julkistettiin festivaalilauantaina 5.2. Tuomaristo antoi lausunnot valitsemistaan voittajaelokuvista.

Kansainväliset tuomaristot valitsivat voittajat kotimaisten ja kansainvälisten ehdokkaiden joukosta. Lisäksi kummassakin sarjassa jaettiin kunniamaininnat. DocPoint palkitsi myös parhaat arvostelut katsojilta saaneen kotimaisen elokuvan Dokumenttikillan sponsoroimalla Katsojien suosikki -palkinnolla. Lue lisää voittajista täällä.

Kilpasarjojen tuomaristot koostuivat kotimaisista ja kansainvälisistä asiantuntijoista. Lue lisää tuomaristojen jäsenistä täällä.

Kotimaisen kilpasarjan tuomariston lausunnot

Kotimaisen kilpasarjan tuomaristossa olivat mukana Elise Jalladeau, Kim Young-woo ja Susani Mahadura. Kotimaisen kilpasarjan voitti Susanna Helken ohjaama Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja. Tuomariston lausunto voittajaelokuvasta:

Haluamme kiittää DocPointin festivaalitiimiä mahdollisuudesta nähdä valikoima uskomattoman laadukkaita ja monimuotoisia suomalaisia dokumentteja (jotka eivät tehneet valinnastamme helppoa).

Valintamme kilpasarjan voittajasta oli kuitenkin yksimielinen. Susanna Helken Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja on ohjaukseltaan luova ja nostaa esiin kriittisiä kysymyksiä, jotka nousevat yli yhteiskunnallisten mallien haastamaan itse ihmisyytemme ydintä.

Armotonta menoa tutkii vanhushoivan tilaa vanhainkodin yksityistämisen uhkaamassa suomalaisyhteisössä. Musikaalidokumentti huokuu kaikkien ikääntyvien yhteiskuntien kohtaamaa pahoinvointia, kun hoivan laatu uhrataan tuottavuuden vuoksi.

Terveydenhuoltosektorin yksityistämistä kuvaavassa modernissa tragediassa vanhusten ja hoivatyöntekijöiden kaltoinkohtelu kuvataan hätkähdyttävästi päähenkilöiden itsensä esittämän kuoromusiikin kautta.

Kotimaisen kilpasarjan kunniamaininnalla palkittiin Inka Achtén elokuva Kultainen maa. Tuomariston lausunto elokuvasta:

Haluamme antaa kunniamaininnan Inka Achtén elokuvalle Kultainen maa.

Dokumentti kertoo voimakkaan tarinan unelmista ja kuulumisesta. Ohjaaja lähestyy elokuvan teemoja herkkävaistoisesti ja tarjoaa tuoreita näkökulmia identiteettiin ja kodin käsitteeseen. Elokuva jättää yleisölleen hyvän mielen. Se on juuri, mitä tarvitsemme: lisää tarinoita, jotka kuvaavat eri kulttuurien välillä tasapainoilevien ihmisten elämien rikkauden ja monitahoisuuden.

Kansainvälisen kilpasarjan tuomariston lausunnot

Kansainvälisen kilpasarjan tuomaristossa olivat mukana Judy Kibinge, Muhammad Refaat ja John Webster. Tuomariston lausunto kilpasarjasta:

Kilpasarjan 11 elokuvaa vievät pohjoisen poronnahkateltoista apartheidin repimän maan kulissien taakse etelään ja kertovat viihdyttäviä ja joskus järkyttäviäkin tarinoita. Tämä monimuotoisuus muistuttaa yleisöä ihmisiä yhdistävistä taisteluista ja huolenaiheista riippumatta elinolosuhteista, rodusta, sukupuolesta tai väristä.

Tarinankerronnan priorisoiminen ja elokuvalliset ominaisuudet, jotka eivät ole riippuvaisia tiukoista genre- tai putuusrajoista, tekevät elokuvista erityisiä. Kilpailussa kolmetuntinen elokuva kilpaili tunnin pituista elokuvaa vastaan, mikä heijastaa omalaatuisten äänten ja autenttisen kerronnan arvoa tiukan kriteeristön sijaan.

Elokuvien katsominen muutaman päivän aikana muistutti meitä elokuvantekijöinä ja -intoilijoina tarpeesta olla ymmärtäväisempi ja vähemmän tuomitseva. Vaikka on helppo jäädä jumiin uutisotsikoihin, on aina parempi kyseenalaistaa tarinat niiden takana. Vaikka tuntisimme pelkoa, on tärkeää, että me ihmisinä jaamme huolemme ja kipumme.

Tuomaristo valitsi kansainvälisen kilpasarjan voittajaksi Ruslan Fedotovin elokuvan Where Are We Headed. Tuomariston lausunto elokuvasta:

Yhden vuoden aikana ahtaassa maanalaisessa maailmassa kuvattu uskomattoman elokuvallinen elokuva sanoo paljon vähällä. Vuoden aikana kameraan tallennettu värikkäiden ja vahvojen mutta tavallisten kaupunkilaisten joukko heijastaa sitä, mitä merkitsee olla elävä ihminen kaikkine iloineen, tuskineen ja huumorin ja sydänsurujen täyttämine hetkineen.

Ruslan Fedotovin Where Are We Headed on ajoittain synkkä ja vaarallinen, ajoittain hauskuuttava. Se saa meidät kysymään uudelleen ja uudelleen: ”Mihin he ovat matkalla?” – ei vain yksittäisten matkustajien kohdalla Moskovan suurimmassa maanalaisessa metroverkostossa, vaan myös poliittisena kysymyksenä Venäjästä itsestään.

Elokuvantekijöiden päätös paljastaa vain niin vähän kuin on tarpeellista tehdäkseen parhaan mahdollisen elokuvan on selvä tässä terävässä, mestarillisesti kootussa ja rikkaassa yhteiskunnan muotokuvassa.

Tuomaristo palkitsi kunniamaininnalla Jessica Beshirin elokuvan Faya Dayi. Tuomariston lausunto elokuvasta:

Tuomaristo haluaa palkita ainutlaatuisen ja upeasti tehdyn elokuvan kunniamaininnalla.

Elokuvassa Faya Dayi Jessica Beshir osoittaa selkeää taiteellisen näkemystä ja varmaa tekijyyttä ainutlaatuisella ja kauniilla tavalla. Keskeisten henkilöiden muotokuvien intiimiys osoittaa molemminpuolisen luottamuksen ja kunnioituksen kameran edessä ja takana.

Vaikka elokuva sijoittuu pieneen kylään, se käsittelee kysymyksiä, jotka koskettavat yksittäisiä ihmiselämiä ja suuria maailmanlaajuisia kysymyksiä.

Faya Dayi on poikkeuksellinen elokuvallinen saavutus.