Keskiviikon DocPoiminnat: Aktivismia!

Festarilehden päivittäiset DocPoiminnat tarjoavat kiinnostavimmat elokuva- ja tapahtumavinkit festivaalipäiviin sekä valottavat festivaaliohjelmiston temaattisia kokonaisuuksia. 

Kolmantena festivaalipäivänä paneudutaan aktivismiin, yhteen tämän vuoden DocPointin pääteemoista. Aktivistit ja asiantuntijat puhuvat toiminnasta, tavoitteista ja niiden saavuttamisesta Aktivismia-keskustelutilaisuudessa klo 18–20.

Tilaisuudessa etsitään vastauksia mm. siihen, miksi julkisuudessa keskitytään pikemminkin aktivismin keinoihin kuin itse asiaan, ja pohditaan, miten yksilön aktivismista muovautuu organisoitua ja ammattimaista toimintaa.

Keskusteluun osallistuvat valtio-opin apulaisprofessori Tuomas Ylä-Anttila, aktivisti Joel Tainio, Greenpeace Nordenin ohjelmajohtaja Sini Harkki sekä moderaattorina tietokirjailija ja luontotoimittaja Juha Kauppinen. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua Zoomissa toteutettavaan tilaisuuteen, joka myös tallennetaan myöhempiä katselukertoja varten. Lue lisää tapahtumasta täältä.

Paremman maailman puolesta

Aktivismi on tietysti monipuolisesti esillä myös DocPointin elokuvaohjelmistossa. Teeman elokuvissa paremman maailman puolesta taistellaan niin joukkovoiman, vapaaehtoistyön kuin henkilökohtaisen oppimisenkin kautta.

Kansanvalta

Kansanvalta seuraa nuorta runotaiteilija Laura Eklund Nhagaa tämän etsiessä omalta tuntuvia tapoja elää ja vaikuttaa. Suomesta Iso-Britanniaan ja Amerikkaan vievä polku näyttää Lauralle monia mahdollisuuksia, mutta herättää myös kysymyksiä: onko aktivismi valinta, jos oma olemassaolo rodullistettuna on jo lähtökohtaisesti poliittista? Katso myös DocPointin Q&A ohjaaja Mervi Enqvistin kanssa!

Entä millaista on tehdä aktivismia osana kasvavaa liikettä? Rebellion näyttää maailmanlaajuiseksi levinneen Elokapinan alkuvaiheet ja kasvukivut. Perustajien ja muiden sisäpiiriläisten haastattelujen kautta valottuvat moniäänisen aktivistiliikkeen vahvuudet ja jännitteet sisäisiä ristiriitoja unohtamatta.

Monesti aktivismi on kasvotonta ja pyyteetöntä toimintaa paremman maailman puolesta. Huoli ilmastonmuutoksesta on Elokapinan tavoin taustalla vähäeleisen vaikuttavassa dokumentissa From the Wild Sea. Ihmisten ja eläinten näkökulmat kohtaavat aktivistien auttaessa hädässä olevia merieläimiä, joiden ahdingon syynä ovat niin ikään ihmisen toimet.

Bank Job

Samanaikaisesti sekä poliittista että leikkisää aktivismia esittelee yhteisöllisyyttä ja luovuutta juhlistava Bank Job. Taideprojekti yhdistyy talousaktivismiin, kun itälontoolainen taiteilijapari perustaa oman pankin ja valuutan ostaakseen ja mitätöidäkseen yksityishenkilöiden velkoja.

Sananvapauden ja vapaan median puolesta, tukahduttavaa hallintoa vastaan taistellaan kahdessa epätyypillisessä sankaritarinassa Venäjältä: F@ck This Job kertoo kriittisen televisionkanavan ja sen kiehtovan perustajan kasvutarinan, Far Eastern Golgotha puolestaan on vloggaajaksi ryhtyvän siperialaisen taksikuskin hurja muotokuva. Kaikki DocPointin aktivismiteeman elokuvat löydät täältä.