Lauantain DocPoiminnat: Tiellä onneen

DocPoint jatkuu vielä viikonlopun ajan! Festarilehden päivittäiset DocPoiminnat tarjoavat kiinnostavimmat elokuva- ja tapahtumavinkit festivaalipäiviin sekä valottavat festivaaliohjelmiston temaattisia kokonaisuuksia.

Työelämän ja liiketoiminnan moninaiset haasteet ovat läsnä monessa DocPointin elokuvassa. Epätasa-arvoinen palkkaus, koti-ikävä ja huono yhteiskunnallinen asema ovat vain muutamia esimerkkejä ongelmista, joita ihmiset kohtaavat yrittäessään varmistaa taloudellisen toimeentulonsa.

Löydät kaikki DocPointin talousteemaiset elokuvat täältä.

Elinkeinon harjoittamisen haasteita

Miesten ja naisten välinen epätasa-arvo palkkauksessa on edelleen iso ongelma työelämässä. Koronapandemian vaikutukset työelämään ovat kurittaneet erityisesti naisia matalapalkkaisilla aloilla, ja tilastot työelämän tasa-arvosta ovat synkenneet voimakkaalla tahdilla. Mari Soppelan Lasikatto kuvattiin viiden vuoden ajan ja se näyttää, miten ongelmaa vastaan taistellaan ympäri maailmaa.

Koho – Utopia Forssasta

Koho – Utopia Forssasta on kertomus poikkeuksellisesta suomalaisesta liikemiehestä Kari Ahosta ja yrityksestä, joka nousi nopeasti maailman jääkiekkomailojen ykköstuottajaksi. Idealistinen Aho maksoi työntekijöilleen kunnon palkkiot ja sijoitti myös yrityksen kotipaikkakuntaan Forssaan. Vastuullista mutta menestyksekästä liiketoimintaa oli vaikea sovittaa yhteen, ja yritys ajautui taloudellisiin ongelmiin. Elokuva laittaa miettimään yritysten roolia yhteiskunnassa.

Khat-lehtien kasvattaminen on merkittävää liiketoimintaa Etiopiassa. Huumaavien lehtien myyminen tuo sekä vaurautta että ongelmia maahan. Khatia ei käytetä vain huumaantumisen vuoksi, vaan sitä pureskellaan myös uskonnollisista syistä. Jessica Beshirin ohjaama visuaalisesti näyttävä Faya Dayi pureutuu khatin ristiriitaiseen rooliin osana Etiopian taloutta ja kulttuuria.

Two Hours to Happiness

Suomessa asuu ja työskentelee 70 000 virolaista, jotka ovat muuttaneet kotimaastaan paremman toimeentulon perässä. He työskentelevät moninaisissa ammateissa siivoojista opettajiin. Muutto vieraaseen maahan tuo mukanaan taloudellista turvallisuutta, mutta myös identiteettiongelmia. Two Hours to Happiness käsittelee Suomessa työskentelevien virolaisten asemaa ja sitä, tekeekö muutto ammatin takia heistä onnellisia.

One Take Grace kertoo eteläafrikkalaisen Mothiba Grace Bapelan elämästä kokeellisen elokuvakerronnan keinoin. 58-vuotias Bapela on elättänyt itsensä pitkälti siivoojana, eikä köyhän mustan naisen asema ole ollut helppo. Osa vastoinkäymisistä on ollut jopa traumatisoivia. Tilaisuuden tullen Bapela on siivoojan töiden ohessa pystynyt edistämään uraansa näyttelijänä, joka on hänen todellinen unelma-ammattinsa.