”Me olemme kestävyysvaje”: Closing Words, Eat Your Catfish ja Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja vanhushoivan kuvaajina

Dokumentit Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja, Closing Words ja Eat Your Catfish kysyvät, minkälainen elämä on elämisen arvoista. “On yhteiskunnallinen ongelma, että meillä on vanhuksia, jotka haluavat lähteä, koska he eivät tunne itseään enää hyödylliseksi.”

Ranskalainen potilas on matkannut naapurimaahan Belgiaan asti saamaan hoitoa. Sytostaattihoito on purrut syöpään, mutta ei riittävästi; kasvaimia on jäljellä paikoissa, joista niitä ei pystytä leikkaamaan.

Closing Words

Hoito on ehkä väärä termi. Hän on tullut pyytämään lääkäriltä eutanasiaa, joka on Belgiassa tietyillä ehdoilla laillista, toisin kuin Ranskassa. Kuolema ei pelota potilasta, vaan se, että hänen nuori poikansa joutuu todistamaan hänen viimeisiä hetkiä kotona.

“Ranskassa palliatiivisessa hoidossa katetaan vain 20 prosenttia tarpeista”, potilas kertoo Closing Words -dokumentissa. Elokuvassa seurataan lääkäriä, jolta potilaat tulevat pyytämään eutanasiaa.

Palliatiivisella hoidolla viitataan parantumattoman sairauden hoitoon, jolla pyritään lievittämään oireita ja parantamaan elämänlaatua. Se voi kestää vuosia. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa, ja se ajoittuu viimeisiin viikkoihin ja päiviin ennen kuolemaa. Sillä pyritään tekemään kuolemasta mahdollisimman kivutonta.

Se, että potilas tulee pyytämään eutanasiaa, koska kunnon palliatiivista hoitoa ei ole saatavilla, särkee sydämen. Susanna Helken tuore dokumentti Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja saa kysymään, milloin tämä on todellisuutta myös Suomessa.

Robotti hoivaajana

Helken elokuvassa tarkastellaan vanhustenhoidon tilaa Suomessa sairaanhoidon ammattilaisten, tutkijan ja elämänsä ehtoopuolella olevien Kaavin kuntalaisten kautta, jotka miettivät omaa tulevaisuuttaan kaupunkiin perustettavassa hoivakodissa. 

Dokumentissa tutkija lataa suorat luvut pöytään. Suomen vanhustenhoidon taso ajettiin alas 90-luvun lamassa, eikä se ole siitä noussut. Tämä näkyy kaikkien dokumentissa seurattavien henkilöiden arjessa: Työlleen omistautunut hoitaja kertoo ensimmäistä kertaa urallaan olevansa töissä hoivakodissa, jossa hän ei joudu jatkuvasti tekemään moraalinsa vastaisia valintoja, eikä näe painajaisia työstään. Kaavin kunnassa haalitaan robotteja vanhustyöhön paikkaamaan puuttuvaa henkilökuntaa. 

Kaavilaiset ovat omaistensa ja itsensä vuoksi huolissaan hoidon laadusta. Vaimo on jo ympärivuorokautisessa hoidossa – onko seuraavaksi oma vuoro? Erityisen riipaisevaksi heidän huolensa tekee se, että he tietävät monien silmissä olevansa vain menoerä, käppyröitä kunnan talouskatsauksessa. ”Me olemme kestävyysvaje, kuntalaiset laulavat sauvakävellessään kylänraitilla. Dokumentissa esitettävät laulut saavat sanansa potilaiden ja hoivatyön ammattilaisten todellisista kokemuksista.

“Vastaus on rakkaus”

Eat Your Catfish

Jos vanhukset ja muut hauraassa asemassa olevat ihmiset nähdään kestävyysvajeena, miten se vaikuttaa saatavilla olevaan hoivaan? Belgialaisella klinikalla eutanasiaa tarjoavat lääkärit painiskelevat tällaisten kysymysten kanssa.

“Me elämme yhteiskunnassa, jonne hauraat ihmiset eivät ole tervetulleita. On yhteiskunnallinen ongelma, että meillä on vanhuksia, jotka haluavat lähteä, koska he eivät tunne itseään enää hyödylliseksi”, lääkäri pohtii.

Niin. Dokumentissa seurattavan lääkärin vastaanotolla käyvät pyytämässä eutanasiaa myös potilaat, jotka antavat syykseen sen, että jalat eivät enää toimi. Mitähän he ajattelisivat Eat Your Catfish -dokumentin päähenkilöstä Kathryn Arjomandista?

Kathryn sairastaa ALS:ia, joka vähitellen tuhoaa kaikki liikehermot. minkä seurauksena lihakset lopulta surkastuvat kokonaan pois. Kathryn pystyy enää liikuttamaan vain hieman päätään sekä silmiään, joiden avulla hän ohjailee puhesyntetisaattoria. Muuten hän on täysin ympärivuorokautisen avun varassa. Näemme dokumentissa vaihtuvat hoitajat, vaikeat siirtymiset, vaatteiden vaihdot ja muut arkiset hankaluudet.

“Saatat pohtia, miksi kukaan haluaisi elää tällaisen sairauden kanssa”, Kathryn sanoo dokumentissa ja jatkaa:

“Vastaus on rakkaus.”

Vastaus on rakkaus.

Sanni Myllyaho