Vielä on kolme päivää aikaa tutustua DocPointin 2022 moniin helmiin! Festarilehden päivittäiset DocPoiminnat tarjoavat kiinnostavimmat elokuva- ja tapahtumavinkit festivaalipäiviin sekä valottavat festivaaliohjelmiston temaattisia kokonaisuuksia.
Tämänkin vuoden DocPointin elokuvatarjonnassa aiheet ovat mitä moninaisempia, kuten ovat kerronnan tavatkin. Useat elokuvantekijät laittavat itsensä likoon paitsi kameran takana, myös sen edessä – tarkentaen katseensa omaan elämäänsä, kokemuksiinsa tai ihmissuhteisiinsa.
Läheiset perhesuhteet, yllättävät ystävyydet ja henkilökohtaiset tunnot nousevat esille DocPoint-ohjelmiston henkilökohtaisissa elokuvissa, joissa ohjaajien ääni kuuluu kirjaimellisestikin.
Lähipiirissä

Eat Your Catfish on intiimi kuvaus yhden ohjaajistaan, Noah Arjomandin, perheestä. Päähenkilö on Noahin äiti, ALS-tautia sairastava, pyörätuolilla liikkuva ja puhesyntetisaattorin avulla puhuva Kathryn. Sairauden kanssa elämistä vaikeuttavat arjen haasteiden lisäksi perheen sisäiset ristiriidat, mutta Kathryn saa rakkaudesta voimaa jatkaa. Lue lisää elokuvasta tästä Festarilehden jutusta!

Mari Soppela pohtii Äidinmaa-dokumentissaan juuria ja identiteettiä: mikä on kasvuympäristön vaikutus siihen, millaisia meistä tulee? Hollantilaistunut ohjaaja vei perheensä kotiseudulleen Lappiin vuodeksi ja taltioi lastensa kokemusta. Elokuvassa Lapin muistoihin yhdistyy identiteetin ja valintojen reflektointi yhdessä teini-ikään varttuneiden lasten kanssa.
Juuriaan etsii niin ikään Looking for Horses -ohjaaja Stefan Pavlović, joka kuvaa päiväkirjamaisessa elokuvassaan matkaansa Bosnia-Hertsegovinaan, vanhempiensa kotimaahan. Siellä hän kohtaa erakoituneen sotaveteraanin, ja miesten välille syntyy orastava ystävyys alun kommunikaatiohaasteista ja taustalla vaikuttavista traumoista huolimatta.
Dokumentaristin ja kohteensa ystävystyminen nousee esille myös Last Days at Sea -dokumentissa, jossa esikoisohjaaja Venice Atienza seuraa 12-vuotiaan Reyboyn viimeistä kesää filippiiniläisessä kalastajakylässä. Lämpimässä kokonaisuudessa yhdistyvät kaihoisa nostalgia, maaginen paikan tuntu ja kaksikon välitön vuorovaikutus.
The Story of Looking on esseemäisistä dokumenteistaan tunnetun Mark Cousinsin omakohtainen tutkielma katsomisen ulottuvuuksista. Silmäsairauden myötä puhkeava pelko näön menettämisestä innoittaa ohjaajan matkalle visuaalisen kulttuurin ulottuvuuksiin: muistoihin, filosofisiin pohdintoihin ja eklektiseen kuvavirtaan.