Sunnuntain DocPoiminnat: Palkitut

Viimeinen festivaalipäivä on käynnissä! Festarilehden päivittäiset DocPoiminnat tarjoavat kiinnostavimmat elokuva- ja tapahtumavinkit festivaalipäiviin sekä valottavat festivaaliohjelmiston temaattisia kokonaisuuksia.

Festivaalilauantaina DocPoint palkitsi vuoden parhaita dokumenttielokuvia ja niiden tekijöitä. Kotimaisessa ja kansainvälisessä kilpasarjassa palkittiin sekä paras kotimainen että paras kansainvälinen elokuva 5 000 euron DocPoint-Yle -palkinnolla. Lisäksi arvostetuista elokuva-alan ammattilaisista koostuvat kansainväliset tuomaristot jakoivat kunniamaininnan kummassakin sarjassa. Yleisö äänesti suosikistaan Dokumenttikillan rahoittamassa Katsojien suosikki -kilpailussa.

Viimeisissä DocPoiminnoissa suosittelemmekin tutustumaan eilen palkittuihin elokuviin! Lue lisää myös muista kotimaiseen ja kansainväliseen kilpasarjaan osallistuneista elokuvista.

Elokuvallisia saavutuksia

DocPointin kotimaisen kilpasarjan sekä yleisöpalkinnon voittanut Susanna Helken musikaalidokumentti Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja kertoo suomalaisen vanhustenhoidon tilasta mustan huumorin ja kuorolaulun keinoin ja päästää hoivatyön tekijöiden omat (laulu)äänet kuuluviin. DocPointin avajaisissa huikeassa ulkoilmanäytöksessä lumisateen keskellä juhlittu elokuva lukeutuu tämän vuoden festivaalin ohittamattomiin tapauksiin. Kansainvälinen tuomaristo kiitti elokuvaa ohjaustyön oivaltavuudesta ja syvälle ihmisyyteen pureutuvasta otteesta.

Kultainen maa

Kotimaisessa kilpasarjassa tuomaristo palkitsi kunniamaininnalla Inka Achtén elokuvan Kultainen maa. Elokuvassa Somaliasta Suomeen lapsena paennut Mustafe palaa perheineen Somaliaan käynnistääkseen kaivoshankkeen sukunsa vanhoilla mailla. Tuomaristo ylisti elokuvan voimakasta ja hyvän mielen jättävää tarinaa.

Kansainvälisessä kilpasarjassa voittaja, Ruslan Fedotovin Where Are We Headed löytää visuaalista runoutta Moskovan metroverkostosta. Tuomaristo piti elokuvaa terävänä, mestarillisesti koottuna ja rikkaana muotokuvana venäläisestä yhteiskunnasta. Lisäksi he kiittivät sen elokuvallisuutta ja hauskuuden ja synkkyyden välillä vaihtelevaa tunnelmaa.

Faya Dayi

Kansainvälisen kilpasarjan kunniamaininnalla palkittu seesteinen mustavalkoelokuva Faya Dayi on audiovisuaalisesti lumoava kuvaus huumaavan khat-kasvin tuottamista ongelmista ja sen kulttuurisesta merkityksestä Etiopiassa. Tuomaristo piti Jessica Beshirin ohjausta poikkeuksellisena elokuvallisena saavutuksena ja kiitti Beshirin selkeää taiteellisen näkemystä ja varmaa tekijyyttä.

Viimeiseen päivään mahtuu myös vielä yksi oheistapahtuma! Tunnettu tanskalaisohjaaja Camilla Nielsson kertoo klo 14–15 Zoomissa live-Q&A-haastattelussa tuoreimmasta elokuvastaan President. Nielssonin elokuva on jännityselokuvamainen draama Zimbabwen korruptoituneesta järjestelmästä. Keskustelun moderaattorina toimii Helle Hansen. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun ja esittää omia kysymyksiään! Lue lisää tapahtumasta.